Almir Duraković

Prijatelj X, roman koji suprotstavlja svjetlost mraku, dan noći, mir ratu i smisao besmislu

U izdanju bihaćke izdavačke i tiskarske kuće ''Grafičar'' ova je tjedan javnosti predstavljen roman Almira Durakovića ''Prijatelj X''.
Kultura / Knjige | 06. 03. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Roman Prijatelj X, autora Almira Durakovića

U izdanju bihaćke izdavačke i tiskarske kuće ''Grafičar'' ova je tjedan izišao roman Almira Durakovića ''Prijatelj X''.

Duraković je rođen u Bihaću prije četrdeset i osam godina, osnivač je prvog BH magazina iz oblasti hortikulture "Vaš Vrt" i frontmen grupe Remark s kojima je izdao dva studijska albuma.

''Romansirana priča autora Durakovića ''Prijatelj X'' polazi iz dva kreativna lokaliteta. Lokaliteta retrospekcije mladalačkog sanjarenja života i ratnog lokaliteta preživljavanja i sanjarenja opstanka u životu. Razbijanje klasične fabule romana autor prepliće dva svijeta, odmarajući jednu priču dok drugu pripovijeda. Na taj način suprotstavlja svjetlost mraku, dan noći, mir ratu i smisao besmislu. Specifičnost i originalna vizija njegovog stila jeste što iste likove pomjera iz jednog vremena u drugo, iz jednog prostora u drugi, čineći komparativnost njihovih života u smislu i besmislu. Roman o generaciji koja je imala svoje mladalačke ideale, prekinute nečijom voljom za dominacijom nad nekim prostorom….'', napisao je u recenziji romana prof. Vehbo Popara.

Roman ''Prijatelj X'' jasno determinira rat kao univerzalnu tragediju bez obzira kojim stranama njegovi sudionici pripadali.

''U povijesti čovječanstva svaki rat se je vodio isključivo za osvajanje teritorija. Osim jednog koji se vodio radi jedne žene. I tko počinje taj rat? Počinju oni koji su na vlasti, zar ne? A tko vodi taj rat? Vode oni koji su najmanje krivi za njega, običan puk, seljak i sirotinja. I tko naposljetku, poslije toliko mrtvih, obogaljenih i poniženih, uživa u blagodatima tih osvojenih teritorija? Pa isti oni koji su ga i započeli! U trenutku shvaćanja ove realnosti i razbijanjem svih iluzija o nagradama kojima su bili obasuti, junaci ovog romana započinju svoju priču'', kaže autor Almir Duraković.

Roman ''Prijatelj X'' uskoro će se naći u prodaji u svim gradovima BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close