Knjiga "Krijesnice"

Mostarske studentice prikupile priče osoba s invaliditetom

Stranice knjige protkane su osobnim pričama, doživljajima i stvarnim osjećajima osoba.
Kultura / Knjige | 25. 03. 2021. u 11:16 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Riječ je o životnim pričama svih osoba koje su pisale, njihovi osjećaji, njihovi životi, borbe, pobjede i sve ono s čime su se susretali u životu, s čime su se borili, ali i onome što su pobijedili", kazala je Marija Zorka Vasilj, jedna od urednica knjige "Krijesnice".

Knjiga "Krijesnice" djelo je koje potpisuje sedam studentica Studija edukacijske rehabilitacije Sveučilišta u Mostaru, ali i gotovo 80 osoba iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

"Za autore možemo navesti 82 osobe jer pored nas sedam kolegica koje smo pripremale knjigu tu su priče osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja, stručnjaka, studenata i brojnih osoba koje sudjeluju u njihovim životima", naglasila je za Bljesak.info Vasilj.

Ideja za knjigu razvila se spontano, kako navodi, u želji sedam studentica da naprave promjenu. Vođene ciljem uključivanja osoba s invaliditetom u društvo na projektu su radile više od godinu dana, a proces nije bio lak.

"Nadam se kako će se sav trud isplatiti te da će ljudi napokon uvidjeti tko su osobe s invaliditetom, s čime se oni svakodnevno susreću te ih uključiti u društvo", istaknula je.

Knjiga se sastoji od osam poglavlja, a to su: Priče osoba s invaliditetom, priče roditelja, braće i sestara, stručnjaka, studenata, prijatelja, anegdote i priče njih sedam.

Stranice knjige protkane su osobnim pričama, doživljajima i stvarnim osjećajima osoba. Kako ističe, želja je bila predstaviti stvarne priče osoba s invaliditetom i djece s teškoćama. 

"Svaka priča je posebna. U pojedinim osoba priča o svojem životu od samog početka, kako je nastala teškoća, kako se suočavala s tim. U knjizi se nalaze i priče roditelja koji opisuju kako su reagirali kada su saznali da će dobiti dijete s teškoćama u razvoju, kako su to prihvatili te kako se odvijao taj proces", navela je za Bljesak.info Vasilj.

Kako navodi, izvore su tražile svugdje, a neke su pronašle sasvim slučajno. Pa su se tako brojni susreti, prakse, volontiranja, ali i objave na Facebooku i Instagramu rezultirale suradnjom i pričom u knjizi.

Knjiga je ukrašena crtežima djece s teškoćama u razvoju iz pet centara u Mostaru, Širokom Brijegu i Čitluku. Cijena knjige je 20 KM, a sav prihod od prodaje bit će doniran za pomoć i podršku osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

"Trenutno smo u dogovorima sa knjižarama u Mostaru, ali za sada knjiga se može nabaviti u nedjelju 28. ožujka u Hotelu Mostar od 10:00 do 18:00 sati, a ostalih dana na Instagramu i Facebooku", kazala je Vasilj.

Promocije knjige planirane su u Mostaru, Čitluku, Ljubuškom, Stocu, Čapljini, Posušju, Tomislavgradu, Sarajevu i Tuzli.

Mostarska promocija održat će se 27. i 28. ožujka uz poštivanje svih epidemiloških mjera.

Foto: PR / Knjiga "Krijesnice"
Kopirati
Drag cursor here to close