Iznenadna smrt

Preminuo jedan od značajnijih pisaca mlađe generacije Bekim Sejranović

Autor je knjige kratkih priča 'Fasung', kao i romana 'Nigdje, niotkuda', 'Ljepši kraj', 'Sandale', 'Tvoj sin, Huckleberry Finn' i 'Dnevnik jednog nomada'.
Kultura / Knjige | 21. 05. 2020. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Magazin Plus / Književnik Bekim Sejranović preminuo je u 48. godini života

Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života iznenada je preminuo istaknuti bh. književnik i književni prevoditelj Bekim Sejranović.

Bekim Sejranović rođen je 1972. godine u Brčkom gdje je završio sedam razreda osnovne škole. Od 1985. pohađa je srednju pomorskoj školu u Rijeci, smjer nautika.

Nakon položene mature studirao je jednu godinu na Pomorskom Fakultetu u Rijeci, no potom odlučuje studirati kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

U Oslo se preselio 1993. i na tamošnjem Povijesno-filozofskom fakultetu 1999. magistrirao hrvatsku književnost.

Od 2001. do 2006. radio je kao lektor na spomenutom fakultetu i predavao južnoslavenske književnosti, jezike i prevođenje. Od 2000. radio je kao sudski tumač i književni prevoditelj.

Autor je knjige kratkih priča 'Fasung', kao i romana 'Nigdje, niotkuda', 'Ljepši kraj', 'Sandale', 'Tvoj sin, Huckleberry Finn' i 'Dnevnik jednog nomada'.


Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, nemački, češki, italijanski i poljski.

Za roman 'Nigdje, niotkuda' 2009. godine dobio je nagradu 'Meša Selimović' koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Od 2011. do 2014. godine Bekim Sejranović je živio u Ljubljani, a od svibnja 2015. živio je i radio u Zagrebu.

Na društvenim mrežama od njega su se oprostili brojni prijatelji i kolege, a direktor sarajevske izdavačke kuće Buybook i dugogodišnji prijatelj Sejranovića, Damir Uzunović, potvrdio je medijima ovu vijest koja ga je, kaže, jako pogodila i potresla.

Točni uzroci smrti još nisu poznati.

Kopirati
Drag cursor here to close