Preminuo od raka

Preminuo izraelski književnik Amos Oz

Oz je bio jedan od najčitanijih i najpoznatijih izraelskih pisaca, dobijajući na desetine nagrada, među kojima i Nagradu Izraela.
Kultura / Knjige | 28. 12. 2018. u 16:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amos Oz, jedan od vodećih izaelskih književnika, preminuo je od raka u 79. godini. 

Vijest je objavila njegova kćerka, povjesničarka Fania Oz-Salzberger. 

Njegovo autobiografsko djelo "Priča o ljubavi i tami" adaptirana je za veliki ekran u 2015. i predstavljala je redateljski debi Natalie Portman. 

Ozova podrška dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba navela je neke u Izraelu da ga optužuju kao izdajnika, što je on nazivao "medaljom časti". 

''Mnogo puta u životu nazivali su me izdajnikom. Mislim da sam u sjajnom društvu. Povijest je puna muškaraca i žena koji su išli ispred svog vremena i optuživani za izdaju od nekih svojih suvremenika'',  izjavio je Oz u intervjuu za BBC u 2016. 

Njegova kćerka objavila je u petak na Twitteru: "Moj voljeni otac je preminuo od raka, upravo sada, nakon rapidnog pogoršanja situacije, umro je u snu, okružen ljudima koji su ga voljeli. Molimo vas da poštujete našu privatnost. Hvala svima onima koji su ga voljeli".  

Oz je bio jedan od najčitanijih i najpoznatijih izraelskih pisaca, dobijajući na desetine nagrada, među kojima i Nagradu Izraela. Njegove knjige prevedene su na 45 jezika.

Kopirati
Drag cursor here to close