Britanski pisac

Preminuo dobitnik Nobelove nagrade za književnost V.S. Naipaul

Vidiadhar Surajprasad Naipaul napisao je više od 30 knjiga i dobitnik je Nobelove nagrade za književnost u 2001.
Kultura / Knjige | 12. 08. 2018. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, britanski pisac V.S. Naipaul, preminuo je u 85 godini, objavila je njegova obitelj. 
  
''On je preminuo okružen onima koje je volio i s kojima je proveo život ispunjen divnom kreativnošću i predanim radom'', navodi njegova supruga Lady Naipaul.

Ona ga je opisala kao "diva u svemu što je postigao". 

Vidiadhar Surajprasad Naipaul napisao je više od 30 knjiga i dobitnik je Nobelove nagrade za književnost u 2001. 

Rođen u Trinidadu kao sin indijskog civilnog službenika, on je studirao englesku književnost na Sveučilištu Oxford prije nego što je zasnovao život u  Engleskoj. 

On je, međutim, proveo veći dio života putujući i postao je simbol suvremene nevezenosti za svoju zemlju. 

Dodjeljujući mu Nobelovu nagradu, Švedska kraljevska akademija priopćila je da je on "književni navigator sa svojim stilom koji nije imao premca u suvremenoj književnosti". 

Mnoga od njegovih djela bave se traumama postkolonijalnih promjena. 

Jedan od njegovih prvih romana bila je poluautobiografska knjiga "A House for Mr Biswas" koja govori o skoro nemogućem zadatku indijskih imigranata na Karibima koji se pokušavaju integrirati u društvo istovremeno čuvajući svoj identitet. 

On je bi jedan od prvih dobitnika Bookerove nagrade, vodeće britanske književne nagrade, u 1971. godini za roman "U slobodnoj državi". 

Naipaul je bio otvoreni kritičar javnih osoba tijekom svoje karijere, uspoređujući bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira s piratom na čelu socijalne revolucije, prenosi dpa. 

Kopirati
Drag cursor here to close