Bezdan

Preminula književnica Mira Šubašić

Kultura / Knjige | 03. 09. 2019. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnica Mira Šubašić preminula u nedjelju 1. rujna (Bezdan kod Sombora, 1953. - Vinkovci, 2019.). Posljednji ispraćaj bit će upriličen u Bezdanu, objavilo je Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Mira Šubašić je hrvatska pjesnikinja i prozaistica. Rođena je 13. siječnja 1953. godine u Bezdanu kraj Sombora (Vojvodina). Osnovnu je školu završila u rodnome mjestu, a gimnaziju društveno-jezičnoga smjera u Somboru. Studirala je na Pedagoškoj akademiji u Osijeku te je zaposlena u Osnovnoj školi Stjepana Radića, Oštra Luka – Bok (kod Orašja u Bosanskoj Posavini), gdje je predavala hrvatski jezik.

Mira Šubašić se najprije afirmirala kao pjesnikinja, objavljujući pjesme sa zavičajnom, ljubavnom i religioznom tematikom. Mira Šubašić je zapažena i kao uspješna spisateljica poezije za djecu te je bila suradnica više listova, posebno dječjega lista Cvitak iz Međugorja.

Književne radove je objavljivala u Katoličkome tjedniku, u Bosni franciscani u Sarajevu, zatim u časopisima Osvit i Motrišta u Mostaru te tjedniku Hrvatsko slovo i u književnoj reviji Marulić u Zagrebu.

Za roman Ispod nedohvata autorica je 2012. godine nagrađena Književnom nagradom „fra Martin Nedić“, koju dodjeljuje Zaklada „Terra Tolis“ iz Tolise. Književnim je radovima zastupljena u zajedničkim zbirkama poezije te u zbornicima koji izlaze u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

 

 

Objavljena djela:

U snovima i uspomenama, pjesme, Vlastita naklada, Orašje, 1999.

Kada odeš ti, pjesme, HKD „Napredak“, Orašje, 1999.

Blizine daljine, pjesme, HKD „Napredak“, Orašje, 2001.

Snovi i smaknuća, pjesme, Zagonetačko društvo „Raščica“ i Centar za kulturu, Orašje, 2005.

U slavu Božju, pjesme i proza, Centar za kulturu, Orašje, 2006.

Jao, pedesete, proza, HKD „Napredak“, Orašje, 2008.

Ispod nedohvata, roman, Centar za kulturu, Orašje, 2011.

Kopirati
Drag cursor here to close