Mostar

Predstavljeno književno stvaralaštvo Silvestra Ištuka

Silvestar Ištuk je član DHK HB u Mostaru, a uvršten je u Hrvatsku enciklopediju Bosne i Hercegovine.
Kultura / Knjige | 12. 02. 2020. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Otvorenoj čitaonici DHK HB nastavljeno je organiziranje Književnih susreta u sklopu kojih u Književnoj srijedi organizatori predstavljaju stvaralaštvo članova Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Ove srijede je predstavljeno književno stvaralaštvo Silvestra Ištuka.

O Ištukovu raznovrsnu književnom opusu govorili su književnici Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB, Mara Cica Šakotić i Ivan Volić, koji je govorio autorove stihove i aforizme.

Silvestar Ištuk (1945. Donja Drežnica), književnik, umirovljeni profesor i viši prosvjetni savjetnik, školovao se u rodnom mjestu i na Širokom Brijegu te u Mostaru završio Učiteljsku školu.

Učiteljevao je u Podveležju i istodobno studirao pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je stekao zvanje profesora pedagogije i sociologije.

Kao školski pedagog djelovao je 1976./1977. u Postirama na Braču te u Srednjoj ekonomskoj školi u Mostaru od 1977. do 1992. Usred ratnih zbivanja Ištuk je „propjevao“ i otada neprekidno piše i objavljuje.

Objavio je 18 knjiga - zbirke poezije, zbirke aforizma, slikovnica, ogledi/eseji. Širok je dijapazon njegova književnog zahvata - od stihova o ratnoj tragediji do poezije s drugim temama koje čine bit ljudskoga, povijesnoga, domoljubnoga i božanskoga.

''On je pjesnik univerzalne ljubavi, domoljublja te nade i smisla, ali i stvaratelj čije je svrha potaknuti na jedinstvo svijesti, savjesti čovječanstva, svijeta i univerzuma. Poznat je i po svom originalnom, ištukovskom humoru i u poeziji i u aforističkom segmentu stvaranja, ali i po zanimljivim ostvarenjima za najmlađe. Njegovi poetski, prozni i aforistički radovi zastupljeni su u brojnim tiskovinama, časopisima, zbornicima i antologijama'', istaknuli su iz Društva hrvatskih književnika HB.

Silvestar Ištuk je član DHK HB u Mostaru, a uvršten je u Hrvatsku enciklopediju Bosne i Hercegovine.

- Demokratski se dogovorimo: Tebi zakon – meni imunitet!
- Profi teri se s pravom pitaju: Čemu uopće služi voda ako na njoj nemamo zaradu.
- Što je veća nezaposlenost to je veća i kalkulacija s radnim mjestima.
- Novac je prljaviji što se više pere.
- Pravi je sarkazam uvjeravati nezaposlene kako je vrijeme novac.
- Veće šanse za dobitak imamo u kladionici nego od obećanja pojedinih političara.
- Radna snaga odlazi li odlazi, kao da nemaju ni mrvicu domoljubnog osjećaja. Eto, više vole raditi za drugu državu negoli za svoju – mudro i tužno zaključiše posesivci i zgrtanci.
- Novac je čudna alatka koja proizvodi paradokse; kad ga nemaš riskiraš da te i nevinog okrive, a kad ga imaš pruža ti se prilika
da budeš oslobođen svoje krivnje.

(Silvestar Ištuk, iz knjige Gladnici i gladni)

Kopirati
Drag cursor here to close