Književna srijeda

Predstavljeno književno stvaralaštvo Grge Mikulića

Program je vodio književnik Ivan Baković, a o književnom stvaralaštvu Grge Mikulića govorila je književnica Marina Kljajo-Radić.
Kultura / Knjige | 21. 03. 2018. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvorena knjižnica DHK HB nastavlja sa svojim programima. U planiranoj Književnoj srijedi predstavljeno je književno stvaralaštvo Grge Mikulića, člana DHK HB.

Program je vodio književnik Ivan Baković, a o književnom stvaralaštvu Grge Mikulića govorila je književnica Marina Kljajo-Radić, priopćeno je.

Grgo Mikulić je rođen 4. travnja 1960. godine u Podkraju, župa Kočerin, općina Široki Brijeg.  Osnovnu školu je završio u Kočerinu, a gimnaziju u Širokom Brijegu.

Na svetih Petra i Pavla 29. lipnja 1983. diplomirao je Turizam na Ekonomskom fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Radio je i živio u Splitu i Dubrovniku, a 1994. se vraća ponovo u Hercegovinu gdje i sada i živi i radi.

Do sada je objavio: Turistički vodič Regija Hercegovina, koji je preveden na engleski i talijanski jezik, turistički vodič Oaza u kamenu – Županija Zapadnohercegovačka, zbirku priča i legendi Priče i legende iz Hercegovine I, zbirku pjesama Plamičci i iskrice, roman Učitelj Pravde, Priče i legende iz Hercegovine II, te zbirku misli Umizmi I. Priredio je dva zbornika radova: Viganj i njegovo doba i O Janku Bubalu. Grgo Mikulić je napisao i Priručnik za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče za Županiju Zapadnohercegovačku, te turističke kataloge: Grude, Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg.

U slobodnom vremenu kipari: kleše kamen; teše drvo, te modelira glinamolom.

Imao je samostalnu izložbu pod nazivom Portreti u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, Slova i portreti u Cafe Galery Kerametal u Ljubuškom, te izložbu Moj svijet u Gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu 2017., te sudjelovao na više skupnih izložbi.

Izradio je portrete: fra Dudak Buntić, fra Grga Martić. Fra Dominik Mandić, fra Dominik Šarac (kamen), fra Dionizije Lasić (glinamol), kardinal Stepinac (glinamol, kamen i drvo), Ćaća, Mater, dr. Franjo Tuđman (kamen i drvo), Majka Treza ( dva kipa od drva i jedan glinamol), Baba Penavuša (drvo), Glava Krista ( 2 x kamen), brojne križeve s tijelom Krista ili samo Tijelo Krista, Isus u lađi, Pieta (drvo), Sveti Franjo (kamen, drvo), Uskrsli Krist, Sveti Ilija, Gecemanij, Mijat Tomić, Gospa (drvo), Nad raljama pakla (kombinacija drvo-kamen, itd.

Grgo Mikulić predsjednik je Udruge Stećak – Široki Brijeg, koja se bavi zaštitom kulturno-povijesne baštine, te pisanjem i implementacijom kulturnih projekata.

Tako, do sada implementirani projekti su: Uređenje nekropole Lipovci, Arheološka istraživanja nekropole Kočerin, te njezino uređenje, Izrada i implementacija projekta Aleja hrvatske ćirilice, Izgradnja odmorišta Podkraj s kamenim nadpisom Kočerin, itd.

Trenutno u tijeku je izrada arhitektonskog rješenje projekta Muzej duhana i hercegovačkoga sela. Izradu projekta vrši poduzeće Hering iz Širokoga Brijega.

Grgo Mikulić je bio i glavnim urednikom časopisa za turizam i kulturu življenja Turizam BiH.

Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i F.I.J.E.T.-a - Međunarodna udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu – Hrvatska.

Kopirati
Drag cursor here to close