monografija

Predstavljena iskrena knjiga o Aleksi Šantiću

Jedan od promotora Gradimir Gojer naveo je da je ova monografija naučna studija, nadahnuti životopis i ono što je, kako kaže, najbitnije potpuno iskrena knjiga.
Kultura / Knjige | 24. 05. 2018. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lirska monografija za 150. godišnjicu rođenja pjesničkog velikana Alekse Šantića "Aleksa Podsjetnik na ljubav" koju je napisao i sastavio pjesnik Mišo Marić predstavljena je u Ateljeu Figure u Sarajevu. 

Jedan od promotora Gradimir Gojer naveo je da je ova monografija naučna studija, nadahnuti životopis i ono što je, kako kaže, najbitnije potpuno iskrena knjiga. 

''Danas kad smo suočeni s velikim brojem polufabrikata u literaturi i lažima kao i u životu, ova knjiga je potpuno istinita. Mišo je volio Aleksu, voli ga i sad, strastvovao je s njegovom poezijom i napisao knjigu'', rekao je Gojer. 

Gojer je podsjetio da je Aleksa Šantić, na žalost, gotovo izbačen iz bh. literature, ocjenjujući da je danas i u književnosti i literaturi bitno nacionalno svrstavanje, a Šantić je bio Bosanac i Hercegovac, te Gojer podvlači da takvi pisci nisu danas pogodni. 

Predgovor koji je napisao pjesnik Pero Zubac pročitala je Aida Krehić. 

Zubac, također još jedan zaljubljenik u Mostar kao i Šantić i Marić, zapisao je da je najljepšu pjesmu o Šantiću napisao njegov brat po tuzi i suzi te ljubavi neizmjernoj prema Mostaru - pjesnik Mišo Marić. Zapisao je i da je od Marića najviše naučio o Šantiću, više nego iz svih studija koje je o njemu pročitao. 

Mišo Marić monografiju je posvetio unuci Belli Prevost i u posveti, između ostalog, zapisao da je to djelo spomenik na lijepog pjesnika i tužnog čovjeka Aleksu, te unuci poručio da se, kada bude tužna, sakrije u stihove Alekse Šantića. 

Izdavač monografije "Aleksa - Podsjetnik na ljubav" je IK "Dječija knjiga" Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close