Mostar

Predstavljena monografija '100 Šantićevih večeri poezije'

'Kad istražujete obradujete se nekim stvarima na koje naiđete, poput plakata iz 1944. godine. Kada smo našli novine "Narodno jedinstvo" i čitav program prvih Šantićevih večeri našoj sreći nije bilo kraja'', kazao je Krulj.
Kultura / Knjige | 26. 10. 2019. u 21:13 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija "100 Šantićevih večeri poezije" u kojoj autor Radivoje Krulj, kroz dokumente, zapise, govore, fotografije i faksimile, prikazuje bogatu povijest ove mostarske kulturne manifestacije, predstavljena je u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena monografija

U izjavi za novinare autor Radivoje Krulj zahvalio je vrijednoj ekipi ljudi koja je proteklih pet-šest godina marljivo radila na prikupljanju materijal za monografiju, dodavši kako je taj rad ponekad podsjećao na arheološko istraživanje.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena monografija 100 Šantićevih večeri poezije

''Kad istražujete obradujete se nekim stvarima na koje naiđete, poput plakata iz 1944. godine. Kada smo našli novine "Narodno jedinstvo" i čitav program prvih Šantićevih večeri našoj sreći nije bilo kraja'', kazao je Krulj.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena monografija 100 Šantićevih večeri poezije

Dodao je kako se nada da izdavanje monografije predstavlja tek početak istraživanja bogatstva Šantićevog djela i Šantićeve ostavštine.

Posebnu zahvalu uputio je Zlatku Serdareviću koji mu je pružio veliku pomoć u prikupljanju dokumentarne građe.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena monografija 100 Šantićevih večeri poezije

Serdarević je istaknuo kako je monografija djelo od velikog značaja za cjelokupnu mostarsku kulturu te kako će predstavljati polaznu osnovu za sva buduća istraživanja o Aleksi Šantiću.

Posebna vrijednost monografije, po Serdarevićevim riječima, je ta što je u njoj prikazana cjelokupna povijest kulturnih događanja vezanih za ime Alekse Šantića bez obzira tko je bio organizator tih događanja.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena monografija 100 Šantićevih večeri poezije

''Obuhvaćeni su svi sadržaji bez obzira kako se oni nazivali i kojim povodom bili. Imali smo jedne Šantićeve večeri u jednom periodu, ali i druge Šantićeve u drugom periodu (svaki društveni sistem je anulirao onaj prethodni) i evo konačno smo dobili knjigu koja cjelovito prikazuje sve ono što je priređivano vezano za Aleksu Šantića'', istaknuo je Serdarević.

Foto: Bljesak.info / Predstavljena monografija 100 Šantićevih večeri poezije

Recenzent monografije Vuk Bačanović također smatra kako je velika vrijednost u tome što Krulj o Šantiću progovara iz perspektiva raznih perioda.

''Šantićev univerzalni duh je živ, jer je to duh "svečovjeka" koji ujedinjuje sve ono što je ljudsko i nacionalno. Možemo govoriti o Šantiću kao čovjeku "sveidentiteta", onoga koji sve ljude u svim periodima, i onim ružnim, i onim lijepim, uvezuje. Šantić pruža neku vrstu katarze i kroz ovu knjigu možemo svim tim tužnim dušama iz njegovih pjesama i njemu samome pružiti utjehu: evo nas, tu smo, nismo umrli i opet govorimo o njemu'', poručio je Bačanović.

Foto: Bljesak.info / S promocije monografije
Kopirati
Drag cursor here to close