Mostar

Predstavljena knjiga '(Ne)zaboravljeni grad: Priče o partizanskom spomeniku'

Publikacija sadrži prikupljeni narativni i fotografski materijal koji se odnosi na Partizansko spomen-groblje u Mostaru čuvenog arhitekte spomeničke plastike Bogdana Bogdanovića.
Kultura / Knjige | 19. 01. 2018. u 22:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarska Hurqualya: (Ne)Zaboravljeni grad'' naziv je knjige koja je u četvrtak promovirana u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg rada skupine lokalnih i međunarodnih znanstvenika i aktivista. Publikacija sadrži prikupljeni narativni i fotografski materijal koji se odnosi na Partizansko spomen-groblje u Mostaru čuvenog arhitekte spomeničke plastike Bogdana Bogdanovića.

Knjiga poziva na promišljanje javnog prostora Mostara koji se, u ovom slučaju, zbog svog značenja i vremena u kojem je nastao, već dugi niz godina problematizira.

''Medijska slika o partizanskom spomeniku ga obično portretira, ili kao idealizirani simbol jugoslavenskog bratstva i jedinstva, ili kao tekovinu “još jednog totalitarnog režima” te ga stavlja u nepravedan položaj naspram osobnih iskustava lokalnih ljudi čija se prošlost i sudbina ispreplela s ambijentom ovog spomeničkog kompleksa.

Upravo ta iskustva, sjećanja i refleksije stoje u fokusu istraživanja koje ova knjiga nastoji istaknuti kao bitnu komponentu odnosa koji se gradi naspram zajedničkog prostora te ih dovesti u sfere javnog diskursa, uključujući i nastojanje da potakne druge mlade ljude iz regije da kritički promišljaju i istraže mogućnosti korištenja svoje lokalne baštine'', istaknuto je na promociji.

Na promociji je govorio dio uredničkog tima knjige Marko Barišić i Aida Murtić, te jedna od istraživačica projekta Alina Mateos Horrisberger. Diskusiju je moderirala Vlatka Lučić, koordinatorica Mostar Summer Youth Programa te također sudionica u projektu.

Knjiga će se u idućem razdoblju naći na policima javnih knjižnica i škola grada Mostara, a besplatno je već dostupna na web stranici: www.nezaboravljenigrad.com.

Kopirati
Drag cursor here to close