Ogranank Matice hrvatske Tomislavgrad

Predstavljena knjiga 'Moj životni put', autora Bože Žepića

''Knjiga je proširena mojim znanstvenim, sociološko-filozofskim i Proširena mojim znanstvenim, sociološko-filozofskim i pravno-politološkim spoznajama te protkana mislima drugih ljudi, kao i narodnom mudrošću prezentiranom u brojnim narodnim izrekama
Kultura / Knjige | 21. 06. 2018. u 12:32 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Knjiga "Moj životni put", koju je autor  Božo Žepić napisao u povodu 80 godina života i 40 godina rada na Sveučilištu u Mostaru, predstavljena je u srijedu u Tomislavgradu, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Tomislavgrad.

"Ova moja knjiga nastala je kao produkt odluke da pri zalasku u godine duboke starosti sredim i na prvi način pospremim sve one poslove koje do sada, zbog raznih okolnosti, nisam uspio uraditi. Nakon što sam u prethodnim knjigama rekao što sam imao reći i napisao što sam planirao napisati, došlo je vrijeme i opisati svoj životni put", kazao je autor u pogovoru svoje knjige.

Po riječima samog autora, knjiga je primarno memoarskog karaktera, iako se ne radi o klasičnim memoarima već o njegovom pogledu na svijet, stečenom osobnim životnim i radnim iskustvom.

''Knjiga je proširena mojim znanstvenim, sociološko-filozofskim i pravno-politološkim spoznajama te protkana mislima drugih ljudi, kao i narodnom mudrošću prezentiranom u brojnim narodnim izrekama'', kazao je profesor Žepić.

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ana Helena Jolić, promotorica knjige, kazala je kako se Žepić u svom djelu, jednostavnom, lakom i domaćom rečenicom, obraća svim uzrastima, i mladim, i starim.

''Knjiga počinje pričom o zavičaju, užem i širem, gdje se nižu ljepote i znamenitosti sela Grabika i tuzlanskog kraja, s naglaskom na ljepotu i sklad života koji je uz pjesmu cvjetao u skromnosti, siromaštvu i radu. Priča je to o zavičaju koja obiluje aforističnim rečenicama u kojoj će stariji uživati, a mladi je trebaju pročitati prije konačne odluke'',kazala je Jolić.

Dodala je kako Žepić u svojoj memoarskoj prozi šalje poruku kako se uz ljubav, ustrajnost i skromnost, pomiču sve granice, lome prepreke i sve to nad čini sretnim, zadovoljnim i uspješnim čovjekom.

Predsjednik ogranka Matice hrvatske Tomislavgrad Mate Kelava istaknuo je da se čitatelj vrlo lako može uvjeriti da mjera za sretan i uspješan život nije novac, već društvena angažiranost, učiteljski rad, znanstveni rad i, u prvom redu, njegova obitelj.

''O Božinoj obitelji, dok nije objavljena ova knjiga, nismo znali ništa, dok se u njegovoj biografiji spominje samo nekoliko podataka, recenzenti i predstavljači njegovih knjiga govore samo o njegovom znanstvenom radu. Međutim, sada smo u prilici upoznati Božu kao uzor obiteljskog života, marljivosti, skromnog, poštenog života i rada, upravo kakav bi trebao biti otac obitelji'', kazao je Kelava.

Kopirati
Drag cursor here to close