Žepče

Predstavljena knjiga ''Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba''

Ova knjiga je prvo cjelovito biografsko-publicističko djelo na hrvatskom jeziku koje nam govori o fra Vjekinu životu, ali i povijest i zbivanjima u Ruandi gdje se u 1990-im zbio jedan od najstrašnijih genocida u 20. stoljeću.
Kultura / Knjige | 03. 06. 2018. u 11:27 Fena
Kopirati
Foto: Fena / Detalj s predstavljanja knjige

Knjiga "Fra Vjeko Ćurić - svetac našeg doba", autora Željka Garmaza svoje prvo predstavljanje imala je u Žepču, rodnom mjestu ovog bosanskog franjevca koji je tijekom strašnih događaja u Ruandi u zadnjem desetljeću XX. stoljeća spasio desetke tisuća života tamošnjih stanovnika. 

O knjizi su govorili autor Željka Garmaz iz Osijeka i hrvatski misionar u Ruandi, Kiwumu, fra Ivica Perić koji je nastavio djelo koje je u tom mjestu započeo fra Vjeko te moderator Brane Vrbić.  

Ova knjiga je prvo cjelovito biografsko-publicističko djelo na hrvatskom jeziku koje nam govori o fra Vjekinu životu, ali i povijest i zbivanjima u Ruandi gdje se u 1990-im zbio jedan od najstrašnijih genocida u 20. stoljeću. Knjiga je napisana kao svojevrsni mozaik fra Vjekina života čije slagalice kroz svoja sjećanja,  intimne ispovijedi i razmišljanja iznose brojni fra Vjekini prijatelji, obitelj, franjevačka subraća, hrvatski misionari u Africi, ali i ljudi kojima je fra Vjeko osobno spasio život tijekom pokolja u Ruandi. 

Fra Ivica Perić, rodom iz Čubrena kod Kiseljaka, koji je u Afriku stigao 1990. (Ugandu) a od 2003. djeluje u Kiwumu, je naglasio da se i danas u Hrvatskoj i BiH premalo zna o fra Vjeki. 

- Više o njemu znaju u Kanadi, Engleskoj, Francuskoj…. Bivši novinar BBC-a u vrijeme genocida u Ruandi  i The Washington Post-a David Belton napisao je iznimno čitanu knjigu na engleskom jeziku i potpisao scenarij za film snimljen o fra Vjeki. Zbog svega toga je iznimno važno pojavljivanje ove knjige na hrvatskom jeziku- kazao je fra Ivica Perić. 

Govorio je također o svom prijateljstvu s fra Vjekom koje seže u 1981. godinu, o zajedničkim akcijama i pomoći unesrećenim tijekom genocida, a potom i tijekom osvete pobjednika u ruandskom krvoproliću te o fra Vjeki kako ga je on doživio i vidio. 

Osvrnuo se i na to kako danas živi Ruanda i Kiwumu te predstavio srednju obrtničku i tehničku školu i  vrtić u tom mjestu koji se nalaze u sklopu Centra Otac Vjeko. 

Moderator predstavljanja Brane Vrbić je podsjetio i na dio knjige koje pokazuje kako je "Nebo i ovaj put interveniralo i molilo ljude da se obrate, da se izbjegne strašni genocid u Ruandi". 

Naime, 1981. dogodila su se Gospina ukazanja u Kibehu u Ruandi. Proročanstvo Djevice Marije o genocidu 1994. godine jedno je od glavnih razloga zašto je Katolička crkva usmjerila veću pozornost na ukazanja u Kibehu. U studenome 2001. godine službeno su priznata ukazanja Djevice Marije viđena očima triju vidjelica: Alphonsine Mumureke, Anathalie Mukamazimpaka i Marie-Claire Mukangango-podsjetio je Vrbić. 

Željko Garmaz je u kratkim crtama podsjetio na povijest Ruande, osobito odnose dva naroda Tutsija i Hutua te na događaje kada je u tri mjeseca 1994. godine na najsvirepiji način ubijeno oko milijun Tutsija i umjerenih Hutua. Spomenuo je potom i osvetu Tutsija koja je uslijedila u godinama nakon što je ovaj narod preuzeo vlast ponovno u Ruandi. 

Autor je istaknuo da je od jednog medenog mjeseca u Africi 2007. godine Providnost počela pisati jednu sasvim drugu priču. Nsimr nn i njegova supruga Maja upoznali su djelo fra Vjeke Ćurića i postali  veliki podupiratelji izgradnje Centra otac Vjeko i širenju istine o grandioznom djelu franjevca iz Osove kraj Žepča. 

U svojoj knjizi želio je prikazati fra Vjeku iz prve ruke od dječačkih dana, do kraja njegova ovozemnog životnog puta 31. siječnja 1998. u glavnom ruandskom gradu Kigaliju. Puno je tu zanimljivih svjedočanstava koje su u knjizi ispričali don Danko Litrić  (misionar od 1981. godine u Ruandi), don Sebastijan Marković  (uz kraće prekide od 1984. do 2015.), kao i fra Ivica Perić, brojna i vrijedna pisma sačuvana u pismohrani fra Vjekina dragog prijatelja Ante Prgometa… 

 -Knjiga koja je pred nama, najvažnija je dosad ispričana priča na našem jeziku o genocidu u Ruandi i čudesnom petnaestogodišnjem djelovanju u toj zemlji našeg misionara ondje... čista hagiografska priča suvremenog doba-  napisao je u svom predgovoru književnik i književni kritičar Željko Ivanković. 

U glazbenom dijelu programa nastupio je Josip Tirić, nastavnik Glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić. 

Okupljeni posjetitelji su mogli vidjeti i portret fra Vjeke Ćurića (koji je na naslovnici knjige - rad poznatog australskog slikara hrvatskih korijena Charlesa Billicha) koji će biti darovan Spomen sobi fra Vjeke u župi Osova. 

Pokrovitelj ovog događaja je bila Vinarija "Povratak" iz Žepča. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati