Yunus Emre

Predstavljena knjiga dr. Senada Hasanagića ''Osmanlije i različiti narodi''

Kultura / Knjige | 15. 10. 2016. u 06:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U punoj dvorani Yunus Emre Instituta Mostar proteklog je četvrtka održana promocija knjige autora dr. Senada Hasanagića ''Osmanlije i različiti narodi''.

Dr. Hasanagić je poznat od ranije po pisanju brojnih djela na temu Osmanske povijesti i odnosa Osmanlija spram drugog i drugačijeg. Pored toga što je magistrirao i doktorirao u polju Osmanske tolerancije i odnosa Osmanskog carstva prema različitim narodima, dr. Hasanagić je ranije objavio i dvije knjige pod nazivom ''Turci istine i laži'' i ''Osmanska tolerancija''.

Knjiga je promovirana od strane prof.dr. Saliha Jalimama, jednog od prepoznatih Bosanskohercegovačkih povjesničara, iza kojeg stoje druge godine iskustva i preko 35 objavljenih autorskih knjiga.

Prof.dr. Jalimam je redovni profesor na Univerzitetu u Zenici, a predaje i na brojnim drugim univerzitetima. Uz to, prof.dr. Jalimam se bavi i poviješću Republike Turske te predaje pri odsjecima turkologije na brojnim univerzitetima u BiH.

Programu se pridružila i Generalna Konuzulica Republike Turske u Mostaru Ayşe Selcan Şanli kao i brojni drugi uzvanici i građani.

Posjetitelji promocije su imali priliku da slušaju jednostavno predavanje prof.dr. Jalimama i dr. Hasanagića. Dio predavanja je održan na turskom jeziku, a nakon što su sudionici odgovorili na pitanja iz publike, za sve goste koji su se pridružili promociji knjige organiziran je i koktel.

Kopirati
Drag cursor here to close