Predavanje

Predstavljena bogata, raznolika i slojevita ostavština Marina Držića

Na predavanju je predstavljena bogata, raznolika i slojevita ostavština poruka Marina Držića, kao i analiza formativne uloge Vidrinih djela.
Kultura / Knjige | 27. 05. 2021. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Predstavljena bogata, raznolika i slojevita ostavština Marina Držića

Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje "O Držićevoj životnoj i književnoj fortuni", prof. dr. sc. Katje Bakija.

Na predavanju je predstavljena bogata, raznolika i slojevita ostavština poruka Marina Držića, kao i analiza formativne uloge Vidrinih djela.

Prodekan za nastavu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc. dr. sc. Marko Odak je kazao kako će se ove godine na Filozofskom fakultetu održati međunarodna znanstvena konferencija Identiteti – kulture – jezici povodom 500. obljetnice tiskanja Marulićeva djela Judita, a i Marulić i Držić su zaslužili pozornost u vidu predavanja, konferencija i znanstvenih simpozija kako bi se istražio širi aspekt i utjecaj njihovih djela.

"Marin Držić je jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika. Ono, što je posebno zanimljivo je činjenica da je on književnik s najzagonetnijom i najtajnovitijom biografijom. Njegov život je pun crnih rupa, bjelina i nejasnoća te je po tome najmisteriozniji pisac hrvatske književnosti", kazala je prof. Bakija.

Marin Držić se nalazi na samome vrhu ne samo hrvatske, nego i europske književnosti te je ostavio djela u kojima ljudi i danas prepoznaju pitanja o politici, ljudima i društvu. Kao najveći hrvatski komediograf uvijek je bio usmjeren na priče malog, običnog čovjeka.

Prof. Bakija je naglasila da je Držić suvremenik i da ga pamtimo po tome što je uvijek živ i aktualan.

"Stvorio je djela u kojima se i danas možemo ogledati. Njegova djela su zrcala naših svakidašnjih situacija", objasnila je prof. Bakija.

Držić je stvarao univerzalna djela koja su poveznica njegovog vremena s aktualnim događajima.

"Njegova djela se i danas iščitavaju s velikom pozornošću i donose nam životne pouke. Komedija Dundo Maroje nije komedija iz šesnaestog stoljeća, to je komedija o ljubavi i novcu. Znamo da nas to i danas pokreće. Sva njegova djela su djela o odnosu roditelja i djece, o odnosu glupih i mudrih, o odnosu čarobnjaštva, književnosti i zbilje", objasnila je prof. Bakija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskoga fakulteta mostarskoga sveučilišta.

Kopirati
Drag cursor here to close