U susret Festivalu Poligon

Predstavljen roman ''Isijavanje" autora Namika Kabila

U nedjelju je u mostarskom Centru za kulturu, u sklopu programa Poligon Offline, predstavljen novi roman Namika Kabila - ''Isijavanje".
Kultura / Knjige | 07. 10. 2019. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman je posvećen temi povratka, suočavanju sa prošlošću, sadašnjošću i samim sobom, a sa autorom je razgovarao književnik Almin Kaplan. 

„U posljednje vrijeme smo imali nekoliko knjiga koje su se bavile temom kuće. Jergovićeva Selidba je jedna od nji, te Vaš roman Isijavanje. Kult kuće u našoj kulturi je izniman, ali njime se u našoj književnosti još niko nije bavio kao Vi i nismo čitali ovakvu Hercegovinu'', kazao je Kaplan.

Inače, ova književna promocija je najavila službeni program Festivala Poligon, koji se otvara u četvrtak, 10.10.2019., predstavljanjem Josipa Mlakića i Semezdina Mehmedinovića na Maloj sceni HNK u 20 sati.

Foto: PR / Program Festivala Poligon

„Kabil i Kaplan su najavili ovogodišnji Festival, govoreći o identitetu i potrebi povratka onom izvornom. Tu nam se nameće i vječno pitanje, da li identitet može biti ukorjenjen na jednom mjestu ili je to nešto fluidno'', kazao je Mirko Božić, direktor Festivala.

Ovogodišnji Festival prikladno je posvećen temi identiteta, koja je upravo u ovom trenutku na razne načine aktuelna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike.

Budući da Mostar i Mostarci imaju iskustvo izbjeglištva, na poseban način mogu se poistovjetiti sa ovom temom, te je reinterpretirati u diskursu sa gostima ovogodišnjeg Festivala koji dolaze iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije.

Ovogodišnji gosti Festivala su Semezdin Mehmedinović, Josip Mlakić, Senka Marić, Andrija Škare, Katja Grcić, Danilo Lučić, Russ Litten i mnogi drugi.
Posebna stavka Festivala je i posjeta školama, gdje će gosti Poligona školarcima dati potpuno novu perspektivu na ono što čitaju. Škole koje će ove godine imati tu čast su: OŠ Petar Bakula, IV Osnovna škola, United World College i Gimnazija fra Grgo Martić.

Također, ove godine, gosti Festivala će posjetiti i Tekiju u Blagaju, Manastir Žitomislići i Vinariju Brkić, a program 
 festivala će se održati u mostarskom HNK, Hrvatskom domu Herceg-Stjepan Kosača i Pozorišnoj kafani.

Kopirati
Drag cursor here to close