Tomislavgrad

Predstavljen prvi dio knjige ''Misionar'' pokojnog fra Stojana Zrne

U knjizi su sabrani fra Stojanovi dnevnički zapisi tijekom njegovog 24-godišnjeg misionarskog djelovanja.
Kultura / Knjige | 03. 07. 2018. u 11:40 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja 50. obljetnice misionarskoga djelovanja franjevaca u DR Kongu, u dvorani Franjevačkog muzeja u ponedjeljak je predstavljen prvi dio knjige ''Misionar'' duvanjskoga svećenika i dugogodišnjega misionara fra Stojana Zrne iz Tomislavgrada, koji je prije pet godina preminuo.

U knjizi su sabrani fra Stojanovi dnevnički zapisi tijekom njegovog 24-godišnjeg misionarskog djelovanja koji su godinama objavljivani u časopisima "Radosna vijesti" i "Naša ognjišta".

O knjizi, koja ja objavljena u nakladi "Naših ognjišta" i sunakladi Nacionale uprave Papinskih misijskih djela u Bosni Hercegovini, govorili su fra Filip Sučić, don Tomislav Knežević, don Ivan Štironja i fra Gabrijel Mioč.

Fra Filip Sučić, također dugogodišnji misionar, pročitao je na početku svoje pismo koje je iz Afrike uputio duvanjskim franjevcima u povodu fra Stojanove smrti, uoči Božića 2013. godine.

Podsjetio je na fra Stojanova djela i sve ono što je učinio za kršćane na tom dijelu afričkog kontinenta, na sagrađene crkve, škole, mostove, ceste.

Dugogodišnji ravnatelj nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH don Tomo Knežević istaknuo je kako Crkva može biti ponosna na fra Stojan i na sve ono što je za života uradio.

''Njegove ljudske i svećeničke kvalitete, propovijedanje i svjedočko življenje, došle su do punog izričaja na mjestima njegovog svećeničkog života i rada, a posebno u biskupiji Kamina u Demokratskoj republici Kongo. Fra Stojan je pokazao kako u za sve poslove i obveze, treba imati osjećaj i odgovornost i za pisanu riječ kako bi naraštaji koji dolaze mogli učiti o povijesti jednog naroda'', dodao je don Tomo.

U svojim dnevničkim zapisima fra Stojan čitatelja jednostavnim i laganim jezikom uvodi u svijeta koji ne poznaje, te opisuje nepregledne prostore polja, dolina, brda, savana, običaja, ali i duša ljudi kojima se potpuno posvetio, kazao je don Ivan Štironja.

''Jednostavno se može reći, bio je sa naših krajeva, naš ali ništa manje i njihov. Netko lijepo reče, misionar ima tri domovine – rodnu , radnu i nebesku'', istaknuo je don Ivan.

U ime nakladnika nazočnima se obratio fra Gabrijel Mioč, koji je zahvalio svim onima koji su pomogli u pripremi knjige.

''Bila bi velika šteta ne sabrati sve njegove (fra Stojanove) napisane putopise iz Afrike u knjigu, da ih čitatelji ne moraju tražiti po novinama. Zato smo se u "Našim ognjištima" odlučili uraditi taj zahtjevan posao i čitateljstvu darovati ovaj prekrasan književni uradak'', istaknuo je.

Fra Gabrijel se prisjetio svog posjeta Africi 90-ih godina prošlog stoljeća i dočeka koji mu je priredio fra Stojan s mještanima.

''Mojim dolaskom masa crnaca na hrvatskom jeziku skandiraju 'Heja, heja, Cibosi', 'Stojane, majstore', 'Gabro, majstore' i druge pokliče. Tipičan fra Stojan, neposredan, zabavan i blizak ljudima'', istaknuo je fra Gabrijel.

Kopirati
Drag cursor here to close