84 zanimljiva pojma iz govora

Predstavljen ''Duvanjski pojmovnik''

Autori odabrali 84 pojma iz duvanjskog govora i pozabavili se njihovom posebnošću
Kultura / Knjige | 23. 04. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige Duvanjski pojmovnik, djelo autorsko-braniteljskog trojca Ante Križića, Tomislava Majića i Milana Pranjića, upriličeno je u nedjelju navečer prepunoj kino dvorani Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu.

Duvanjski pojmovnik, s recenzijama Blage Vukadina i Mije Tokića, objavljen je u nakladi Naših ognjišta Tomislavgrad, uz suizdavaštvo Udruge za informiranje i kulturu Manda. Ilustracijama su knjigu obogatili Milan Pranjić, Vinko Ljubas – Jablan(ica) i Vladimir-Dado Majić. Lekturu je obavila Danijela Musić, a knjigu je grafički uredila Marijana Pekas, piše mandino-selo.com

Foto: Mandino-Selo.com / S predstavljanja pojmovnika

Knjigu su predstavili dr. Ivan Bagarić i prof. Mijo Tokić, uz scensku pratnju i pjesmu Škole mjuzikla i glume KIC-a i nastup vokalno ansambla Matice hrvatske Tomislavgrad. Naravno, uz njih su se okupljenima obratili i sami autori Tomislav Majić i Milan Pranjić, osim Ante Križića koji nije bio u mogućnosti doći na ovu promociju.

Foto: Mandino-Selo.com / S predstavljanja pojmovnika

Prvi predstavljač bio je dr. Ivan Bagarić koji je na iznimno duhovit način prikazao pojmove iz ove knjige. Naglasio je kako se gotovo iz opisanoga svakoga pojma krije lik rodijaka Ćipe, odnosno pokojnoga Petra Miloša. Mijo Tokić je u svome izlaganju kazao kako su autori odabrali 84 pojma iz duvanjskog govora i pozabavili se njihovom posebnošću, te da ne zna koja je zanimljivija i ljepša: ili ona koju je stvorio narodni genij svojom stvaralačkom energijom a to su odabrani pojmovi, ili duhovita i inteligentna tumačenja i objašnjenja koja daju sami autori.

Milan Pranjić je govorio o nastanku pojmovnika, svojoj uključenosti najprije u izradi ilustracija, kasnije i u pisanju. Zahvalio je Tomislavu Majiću što ga je uključio u sve i nazvao ga “pravim ocem Duvanjskoga pojmovnika”. U svome obraćanju spomenuo se i trećega autora, Ante Križića.

Foto: Mandino-Selo.com / S predstavljanja pojmovnika

O Anti je Marija Letica, koja je tako vješto vodila cijeli program kazala kako ga je neizravno upoznala čitajući njegove ratne priče “Strah od križa”, pisane pod pseudonimom, u kojima tako dobro i lako piše, proživljavajući sve o čemu piše. U njegovi pisanju oduševljava njegov iskonski duvanjski humor u svim mogućim i nemogućim situacijama  koje je rat donosio. Zahvaljujući Tomislavu Majiću otkriveno je da je to Ante, a za njega je Marija kazala kako je duvanjski je Sven Hassel s kršćanskom dimenzijom.

''Skoro jer pedesetak godina kako je časna sestra Ancila Bubalo napisala prve retke o kumi Mandi u Našim ognjištima, kasnije su uslijedile legende o rodijaku Ćipi pok. Petra Miloša, uslijedili su i Zapisi iz dnevnika jedne mlade, kolumna Dašak moga zavičaja, dvije darovite duvanjske autorice. Danas je tu i Duvanjski pojmovnik.  Sve četiri knjige i autore povezuje duvanjski humor a to je najbolji humor na svitu. Duvanjski humor jer brz, okretan, nepredvidljiv, njegov smisao nije samo u šali ili u vicu, uvijek ima dublju poruku i pouku, i često je na razini poslovice koja je rečena na duhovit, jednostavan'', kazao je Majić.

Foto: Mandino-Selo.com / S predstavljanja pojmovnika

Zahvalio se na kraju svima koji su došli, oplemenili i organizirali ovu večer a poseban pozdrav uputio je svim pripadnicima Brigade kralja Tomislava i svim duvanjskim braniteljima ma gdje bili.

Kopirati
Drag cursor here to close