Od 18. do 22. rujna

Vlakom do Mostara: Predstavljen bogat program Salona akademske knjige

Savjetnica ministrice obrazovanja i znanosti FBiH Sanela Kuko istaknula je da je povod organiziranja Salona okupljanje znanstvene i akademske zajednice, kao i predstavnika šest sveučilišta.
Kultura / Knjige | 10. 09. 2018. u 13:56 Fena
Predstavljen bogat program Salona akademske knjige u Mostaru

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bogat program Salona akademske knjige Mostar, koji će biti održan od 18. do 22. rujna u Mostaru u organizaciji ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH i Zajednice izdavača BiH, predstavljen je danas u Sarajevu. 

Savjetnica ministrice obrazovanja i znanosti FBiH Sanela Kuko istaknula je da je povod organiziranja Salona okupljanje znanstvene i akademske zajednice, kao i predstavnika šest sveučilišta. Dodala je da su također uspostavili kontakt i sa kulturnim, obrazovnim i znanstvenim institucijama u Federaciji BiH i Mostaru te da će, osim Salona, upriličiti i niz predstavljanja knjiga i kulturnih događaja. 

''Ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH, pored podrške koju pruža izdavačima i autorima publikacija znanastvenih djela i akademske knjige, želio je i na ovaj način podržati izdavaštvo'', pojasnila je. 

Dodala je da je Ministarstvo za programe i projekte institucija znanosti i kulture u BiH u 2018. godini izdvojilo 1.050.000 KM, a za sufinanciranje projekata javnih visokoškolskih ustanova 1.280.000 KM.  

Kuko je istaknula da će ministarstvo 19. rujna organizirati besplatan prevoz vlakom iz Zenice, Sarajeva i Konjica do Mostara za sudionike i posjetitelje salona akademske knjige, kao i povratak iz Mostara.

Predsjednik Skupštine Zajednice izdavača u BiH Dragan Marković istaknuo je da su Salon planirali održati 2009. godine, ali da su se tek ove godine stvorili kadrovski, ljudski i financijski uvjeti. 

Naglasio je da će na Salonu biti predstavljeno 11 profesionalnih izdavačkih kuća, među kojima su Buybook Sarajevo, Connectum, Dobra knjiga, Hrvatski leksikografski institut, University press Sarajevo, Naklada Mate Neum, Crkva na kamenu, te 12 izlagača institucija, ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH, Univerzitet u Zenici, Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno, Muzej Hercegovine, Akademija nauka i umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Univerzitet 'Džemal Bijedić' i drugi.   

''Mostaru treba vratiti tradiciju proizvodnje stručne akademske knjige koju Mostar baštini još iz austrougarskog i turskog perioda. Nadam se da će se pored humanističke znanosti, razvijati i te aplikativne znanosti'', poručio je. 

Pored Salona knjige, organizatori će 19. rujna u Omladinskom kulturnom centru 'Abrašević' upriličiti i projekcije šest bh. studentskih filmova selektorice Meline Alagić. 

Kopirati
Drag cursor here to close