Najavljujemo

Predstavljanje zbornika ''Neretva – 93'' i obrana Vrdi, urednika Marinka Sose - Zvijezde

Pred čitateljima je zbornik radova koji su sastavili sudionici Domovinskog rata, povjesničari, političari, književnici, autori poznavatelji prilika u politici SDA i vojsci Armije BiH.
Kultura / Knjige | 14. 02. 2019. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak 18. veljače 2019. godine u 18 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače (mala dvorana), bit će održano predstavljanje zbornika ''Neretva – 93'' i obrana Vrdi, urednika Marinka Sose - Zvijezde. U programu uz urednika sudjeluju fra Ante Marić, Željko Raguž i Hrvoje Mandić.

Zbornik ''Neretva – 93'' i obrana Vrdi  tiskan je na masnom papiru na 168 stranica, kojeg čini šesnaest radova. Djelo obogaćuju fotografije Vladimira Raiča Ćire  i Andrije Golemca. Nakladnik je Matica hrvatska Grude. 

Pred čitateljima je zbornik  radova koji su sastavili sudionici Domovinskog rata, povjesničari, političari, književnici, autori poznavatelji prilika u politici SDA i vojsci Armije BiH. Njegov idejni tvorac je ratni zapovjednik grudske brigade ''Vitez Ranko Boban'', brigadir Marinko Sosa - Zvijezda. Priređivač Sosa ovo djelo je posvetio svojim palim suborcima i prijateljima, povodom 25. obljetnice njihove pogibije. 

Sosa u uvodnom slovu kratko izlaže što je to vojna operacija ''Neretva 93'' te pojašnjava gdje se nalazi bitno strateško selo Vrdi, način obrane...

Mladi povjesničar Mijo Beljo dao je svoj znanstveni doprinos u temi pod naslovom ''Zamisao i priprema operacije Armije BiH ''Neretva – 93''. Zatim, vrlo emotivno svoj rad pred čitatelje stavlja zapovjednik brigade Sosa.

Joško Buljan je autor koji je u svom radu iznio niz povijesnih činjenica pod naslovom ''Smrtonosni udarac srpske vojske i Armije BiH hrvatskoj državi trebao se dogoditi u kolovozu i rujnu 1993.''.

Ovom zborniku dali su svoj zanimljiv doprinos prof. Jozo Marić i Petar Majić.

 Ivan Šimić kolumnist, vojnik grudske brigade, na vrlo slikovit način opisuje svoj put od prašnjavih Vratinaca uz vrleti Čabulje na kotu Medvjed. Mario Knezović se osvrnuo na zacrtane ratne ciljeve politike SDA koje je trebala Armija BiH u 1993. godini provesti u dolini Neretve.  

Željko Raguž, pravnik, povjesničar i političar vrlo je kvalitetno prikazao operaciju Armije BiH ''Neretva 93''. Fra Ante Marić, u to vrijeme župnik u grudskom kraju, goranačkih korijena, donio je svoj, kao i uvijek lijepo slikovit doprinos u dva kratka rada o borbi hrvatskog katoličkog naroda za svoju slobodu.

Dragan Bursać i mladi povjesničar Hrvoje Mandić osvrnuli su se o događanjima u Grabovici, u zoni odgovornosti Armije BiH.  

Književnik i publicist Dragan Vidović u svom radu ''Vrdi na obroncima Čabulje'' osvrnuo se na zemljopisne, demografske te sociološke i etnografsko-etnološke činjenice o malom selu podno Čabulje i njihovim stanovnicima, upotpunjene podatcima o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Na kraju je rad mladog Josipa Marića, čiji je otac poginuo u vojnoj operaciji od strane Armije BiH, koji donosi ispisanu epsku guslarsku pjesmu ''Selo Vrdi vrata Vatikanska''.

Kopirati
Drag cursor here to close