Banski dvor

Počinje 4. regionalni festival književnosti IMPERATIV

Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani bit će otvoren i sajam knjiga.
Kultura / Knjige | 27. 05. 2021. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4. regionalni festival književnosti “Imperativ” održat će se od 30. svibnja do 3. lipnja u ''Banskom dvoru – Kulturnom centru'' u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti ''Imperativ'', a u saradnji sa ovom kulturnom ustanovom.

Prve festivalske biće otvorena multimedijalna izložba ''Oganj ili Svjetlost?'' koju je priredio umjetnik Hadron Higgs kreator ovogodišnjeg vizualnog identiteta festivala.

Vrijeme u kojem živimo

Vizualni identitet inspiriran je distopijskim romanom Ray Bradburya ''Fahrenheit 451'' iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku. Kroz  multimedijalnu izložbu ''Oganj ili Svjetlost'' ispričana je priča iz romana ''Fahrenheit 451'', a povezana je sa vremenom u kojem živimo.

Postavka će ukazati na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da se prednost daje vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih reality programa.

Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani bit će otvoren i sajam knjiga.

Sajamski dio Festivala bit će otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 21.00 sati, a posjetitelji će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9.dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Prve večeri u okviru programa ''Poeziju će svi čitati'' pjesnikinja i akademska slikarka iz Banja Luke Borjana Mrđa i pjesnikinja iz Zagreba Monika Herceg govorit će svoje stihove. Program će biti nastavljen Razgovorom s Miljenkom Jergovićem. Sa Miljenkom je o njegovom novom romanu ''Vjetrogonja Babukić'' razgovarao književnik Darko Cvijetić.

Tijekom pet dana Banja Luka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca.

Pored Miljenka Jergovića u programu “Razgovor sa piscem” sudjelovat će Semezdin Mehmedinović, Draško Sikimić, Drago Glamuzina i Selvedin Avdić. Poeziju će čitati i Dragana Grujinović, Vladana Perlić, Predrag Bjelošević i Aleksandra Marilović, Katarina Sarić, Mladen Blažević, Vitomirku Trebovac i Vladan Krečković.

U programu “Note i slova” posjetitelji će biti u prilici da čuju dijelove romana i muziku koju su izabrali pisci Katarina Mitrović, Bojan Savić Ostojić, Marija Ratković i Marko Pogačar.

Kreirajući program festivala mislili smo i na najmlađe, pa će po četvrti put biti održan program ''Bajkovnica'' radionica pisanja za djecu.

Djeca uz pomoć mentora pišu bajke i na taj način razvijaju svoj talent, maštu, kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim važnim životnim i moralnim načelima, učeći pri tom od mentora o strukturi, redoslijedu nizanja funkcija u bajci, građenju i osobinama likova u bajci i sl.

Predstavljanje autora

Kao proizvod ''Bajkovnice'' svake godine dobijemo između 15 i 30 nevjerojatno kreativnih, suvremenih bajki koje napišu djeca, sudionici ''Bajkovnice“. Radionicu pisanja bajki vodit će književnica Jelena Kojović Tepić. Jelena je autorka poznatog serijala bajki “Avanture Trbe i Dugog”, a svoje iskustvo nesebično će podijeliti sa sudionicima “Bajkovnice”.

Ove godine pisac Miljenko Jergović i pjesnik Marko Tomaš u okviru programa „Lektira u podne“ posjetiće Muzičku školu „Vlado Milošević“ gdje će sa srednjoškolcima razgovarati o značaju čitanja.

Ove godine iskoristit će se i Art bioskop Banski dvor gdje će biti prikazani filmovi koji su nastali na osnovu književnih djela domaćih autora ''Kino Lika'' nastao prema romanu Damira Karakaša, ''Ubojstvo s predumišljajem'' prema romanu Slobodana Selenića i ''Klopka'' prema romanu Nenada Teofilovića. Također bit će prikazan i film “Farenhajt 451” nastao prema romanu 

U suradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” bit će predstavljeni autori ove izdavačke kuće koji su u proteklom periodu izazvali veliku pažnju književne publike. Među njima su Nada Kaurin Knežević, Emina Elezović, Adnan Šehić i Milanka Blagojević.

I ove godine u kafiću “Yoko” bit će organiziran program “Kafa sa piscem” gdje će posjetitelji u opuštenoj atmosferi razgovarati sa Markom Tomašem, Marijom Ratković i Monikom Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close