Dobra ideja

Platite kavu stihom i proslavite Svjetski dan poezije

Već petu godinu za redom, u svijetu se 21. ožujka organizira međunarodna Julius Meinl promocija pod nazivom "Platite kavu stihom".
Kultura / Knjige | 21. 03. 2018. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan poezije , ojeg je proglasio UNESCO 1999. godine s ciljem promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu kao i zbog davanja priznanja i poticaja nacionalnim, regionalnim i međunarodnim pokretima poezije, proslavlja se danas.

Već petu godinu za redom, u svijetu se 21. ožujka organizira međunarodna Julius Meinl promocija pod nazivom "Platite kavu stihom", a ove godine projektu se pridružio i poznati britanski pjevač JP Cooper koji će osmisliti novu pjesmu u čast pjesnicima diljem svijeta.

Svjetskom danu poezije pridružili su se i mnogobrojni ugostiteljski objekti u Bosni i Hercegovini te će tako građani danas kavu moći platiti stihom u Sarajevu, Banja Luci, Doboju, Prnjavoru, Neumu, Tesliću, Ljubuškom, Prijedoru, Tuzli...

Prema podacima Nacionalnog odbora za proslavu Dana poezije, koji je od početka 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikoga rimskog pjesnika Vergilija.

Sve do UNESCO-ova službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenome.

Kopirati
Drag cursor here to close