Balašević za 'neke nove klince'

Pjesme Đorđa Balaševića ušle u udžbenike za osnovce

''Neki novi klinc'' će učiti Đoletove pjesme!
Kultura / Knjige | 26. 05. 2021. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati kantautor Đorđe Balašević ušao je u udžbenike glazbene kulture za osnovnu školu.

Kako navodi Euronews Srbija, od ove godine u udžbeniku za osmi razred, izdavačke kuće Klet, našla se njegova „Drvena pjesma“, dok su u nižim razredima svoje mjesto našle pjesme 'D-mol' i 'Devojka sa čardaš nogama'.

Fanovi Đorđa Balaševića na društvenim mrežama oduševljeno komentariraju da su znali da se to moralo dogoditi i da su pjesme „panonskog mornara“ zasluženo ušle u nastavu u školi.

Video: Drvena pesma

Maja Sokolović Ignjačević, jedna od autorica Kletovog udžbenika glazbene kulture, kaže da je Đorđe Balašević jedan od najvećih kantautora u oblasti pop glazbe, da mu treba dati na značaju i upoznati mlađe generacije s njegovim radom.

Napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu glazbu koja je mladim generacijama daleka.

''Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicima se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj gdje smo uvrstili sve žanrove od jazza bluesa, popa, roka, hip-hopa'', kaže Sokolović Ignjačević za Euronews Srbija.

Video: Devojka sa "Cardas" nogama

Ona je navela da se često pri spomenu glazbene kulture misli samo na umjetničku glazbu, a da je zapravo glazbena kultura ravnopravna zastupljenost – popularne glazbe, narodne-tradicionalne glazbe i klasične glazbe.

''Radila sam istraživanje o tome kako reference iz popularne kulture utiču kao poticaj djece na učenje. Znanstveno je dokazano da kada uvedete djeci nešto što je bliže, oni budu motiviraniji za učenje. Veliko je pitanje koliko je djeci danas Balašević bliži nego Beethoven. To puno ovisi od obitelji i glazbe koja se sluša u kući“, istaknula je Sokolović Ignjačević.

Kopirati
Drag cursor here to close