Roman

Pizzeria Europa – Jovanovski dobio nagradu VBZ-a

Kako je rekla Jagna Pogačnik, obrazlažući odluku žirija, roman nije klasična mainstream proza.
Kultura / Knjige | 15. 09. 2020. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman za 2020. je zagrebački underground pjesnik, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač Žarko Jovanovski za "Pizzeria Europa", objavljeno je na otvaranju 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak, objavila je Hina.

Odluku o laureatu VBZ-ove nagrade donio je žiri u sastavu - Zoran Ferić (predsjednik žirija), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić, a nagrada se sastoji od novčanog iznosa od stotinu tisuća kuna i distribucije romana u širokoj knjižarskoj mreži.

Kako je rekla Jagna Pogačnik, obrazlažući odluku žirija, roman nije klasična mainstream proza.

''To je roman ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav - vizualan, kinetičan, logoreičan - više gleda i sluša nego čita, istaknula je dodavši kako je Pizzeria Europa" priča o predanosti umjetnosti, pa i onda kad je ta predanost ravna samoubilačkom pothvatu'', rekla je i dodala kako je roman ''vratoloman i drzak, oštrouman i duhovit, a istodobno precizno ustrojen i dobro napisan, poput zločestoga je dječaka s finim manirima''.

U romanu se opisuje putovanje trojice underground performera na turneji od Zagreba, preko Beča do slovačke Trnave.

''Tri drumska pjesnika improviziraju, izlažu se užicima, a još više pogibeljima, vrludaju između ludila i smrti, ali ostaju srčani i svoji'', stoji u obrazloženju žirija.

Žarko Jovanovski rođen je 1966. u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Objavio je desetak glazbenih albuma s kojima je svirao, poput Electric Žare, Geler Feler, AbnorMalan i Duo List. Izdao je i deset knjiga poezije te strip-album. Dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru 2017., a te iste godine i nagrade za najbolju knjigu poezije Hrvatskoga književnog društva izvan okrilja HKD. Bavi se grafičkim dizajnom. Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika a nije član ni jedne strukovne udruge.

 

Kopirati
Drag cursor here to close