Isaac Asimov

Pisac čijim djelima treba čak 70 metara prostora na policama

Od 1965. godine njegovi osobni papiri se čuvaju u knjižnici Mugar Memorial, gdje zauzimaju 464 kutije i oko 71 metra prostora na policama. Napisao je ili uredio preko 500 knjiga te preko 90.000 pisama i razglednica.
Kultura / Knjige | 02. 01. 2021. u 00:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Isaac Asimov (2. siječnja 1920., Petroviči, Rusija -  6. travnja 1992., Brooklyn, SAD)

Isaac Asimov rođen je 2. siječnja 1920. godine u selu Petroviči, Rusija. Već kao dijete 1923. godine sa svojim roditeljima seli u Brooklyn.

Roditelji su mu govorili engleski i jidiš, tako da nikad nije naučio govoriti ruski. Odrastao je u Brooklynu (New York), gdje je naučio čitati s pet godina, a tečno je govorio i engleski i jidiš.

Njegovi su roditelji posjedovali prodavanonicu u kojoj je bilo i znanstveno-fantastičnih časopisa koje je često čitao. Oko jedanaeste godine i sam je počeo pisati vlastite priče.

Upisao je University of Columbia te diplomirao kemiju 1939. godine Magistrirao je 1948. godine na istom fakultetu. Kasnije je prihvatio poziciju predavača na bostonskom fakultetu, gdje je 1955. godine unaprijeđen u profesora suradnika biokemije.

Vjenčao se s Gertrudom Blugerman 1942. s kojom je imao dvoje djece - Davida i Robyn Joan. Rastavili su se 1973. te se Asimov vjenčao s Janet O. Jeppson iste godine.

Foto: Internet / Isaac Asimov bio je vrstan pisac znanstvene fantastike

"Night Fall"

Literalna karijera Isaaca Asimova počela je 1939., kada su njegove prve priče objavljene u znanstveno-fantastičnom magazinu. Priča koja mu je poslužila kao stepenica prema književnom uspjehu bila je „Night Fall'' (1941.), koja opisuje život na planetu na kojem se noć pojavljuje jednom u 2049 godina.

Asimov je bio klaustrofil, odnosno čovjek koji je volio male prostore. U svojoj autobiografiji je istaknuo kako je htio posjedovati mali kiosk na stanici podzemne željeznice, kako bi se mogao zatvoriti u njega i čitajući slušati buku vlakova.

Također se bojao letenja, to je učinio samo dva puta u životu (za vrijeme ratne službe). Rijetko je putovao u udaljena mjesta. Ta je fobija utjecala i na njegovu prozu gdje ju je utkao i u neke svoje likove, poput Elijaha Baleyja iz serijala Robot.

Nikad nije naučio plivati ili voziti bicikl, ali je naučio voziti automobil kad se preselio u Boston, koji je u svojoj zbirci šala opisao kao "anarhiju na kotačima".

Sudjelovao je i u stvaranju Zvjezdanih staza - s obzirom da su on i Gene Roddenberry bili bliski prijatelji, Asimov je uskakao u izradu serijala sa savjetima.

Njegova prva knjiga izašla je 1950. godine - „Pebble in the sky''. U periodu od 1951.-1953. godine izdao je najpoznatiju trilogiju novela: „Foundation'', „Foundation and empire'' i „Second foundation''.

Video: I, Robot (2004) Trailer #1 

"I Robot''

Autor je knjige „I Robot'' (1950.), koja je 2004. pretopljena u istoimeni film sa Willom Smithom u glavnoj ulozi.

Od 1965. godine njegovi osobni papiri se čuvaju u knjižnici Mugar Memorial, gdje zauzimaju 464 kutije i oko 71 metra prostora na policama. Napisao je ili uredio preko 500 knjiga te preko 90.000 pisama i razglednica.

Bio je erudit. Sa svojim je širokim interesima intrigirao javnost. Bio je predsjednik Američke udruge humanista.

Zajedno s Robertom Heinleinom i Arthurom Clarkeom čini poznatu Veliku trojicu pisaca znanstvene fantastike toga vremena.

Umro je 1992. godine u New Yorku, od posljedica AIDS-a kojeg je dobio prilikom ugradnje prijemosnice na srcu, što je kasnije otkrila njegova supruga.

Video: Isaac Asimov, Visions For The Future (1992)

Neka predviđanja Isaaca Asimova

Veliki pisac čije je 1964. godine je zabilježio svoje pretpostavke o tome što bi se značajno moglo dogoditi u narednih 50 godina.

Asimov se, pišući, zamislio u posjeti Svjetskom sajmu u 2014. godini.

Ovo su neka predviđanja Isaaca Asimova:

Točna predviđanja

 "Do 2014. godine elektrosvjetleći paneli bit će u svakodnevnoj uporabi".

"Gadgeti će i dalje nastaviti oslobađati čovječanstvo dosadnih poslova".
"Komunikacije će postati vidljivo-zvučne i moći ćete vidjeti i čuti osobu putem telefona".

"Roboti neće postati svakodnevica, niti će biti kvalitetni u 2014., ali će biti prisutni".

"Biti će osmišljeni kuhinjski elementi koji će pripremati autoobroke, zagrijavajući vodu i pretvarajući je u kavu, moći će prepeći kruh, peći jaja, slaninu, itd.".

 "Stropovi i zidovi će blago svjetliti i to u više boja te će se paliti na prekidač".
"Broj ljudi u svjetu popet će se na 6,5 milijardi".

"Ljudska vrsta će uvelike postati rasa skrbitelja o strojevima. I škole će biti orijentirane u tom smjeru".

Promašena predviđanja

"Kućanski aparati 2014. neće imati električne kabele, naravno, jer će ih pogoniti dugovječne baterije koje su napravljene od radioizotopa".

"Sve srednjoškolske učenike će se podučavati osnovama računalne tehnologije i postat će vješti u binarnoj aritmetici te obučeni do savršenstva u korištenju računalnih jezika, koji će se razviti iz onih poput modernog Fortrana".

"Živjet ćemo u društvu 'prisiljenog odmora' te će najveća pojedinačna riječ u našem riječniku postati riječ posao!".

Njegova 4 zakona robotike

0. Robot ne smije naškoditi čovječanstvu ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovječanstvu naškodi.

1. Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi, osim kad je to u suprotnosti s nultim zakonom.

2. Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s nultim ili prvim zakonom.

3. Robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s nultim, prvim ili drugim zakonom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close