'Mahala Carina u Mostaru'

Pet stoljeća Mostara i više od 4.000 Mostaraca u dvije korice knjige

Knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada, a obrađuje period od pet stotina i osamnaest godina, od prvog popisa poreznih obveznika koji su živjeli oko mostovske utvde i drvenog mosta preko Neretve, 1477. godine, pa do završetka rata.
Kultura / Knjige | 10. 07. 2021. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Promocija knjige "Mahala Carina u Mostaru  – historija i razvoj grada"

Promocija knjige "Mahala Carina u Mostaru  – historija i razvoj grada" autora Ahmeta Kurta održat će se u utorak, 13. srpnja u prostorijama Centra za kulturu u Mostaru u 20:30 sati.

"Knjiga Mahala Carina je za sve Mostarce i ostale koji vole ovaj grad. Ova knjiga o pet stoljeća Mostara, njegovim mahalama i stanovnicima, će im pružiti neke elemente na temelju kojih mogu, uz ostalo, razvijati vlastiti identitet za sadašnjost i budućnost", navode u priopćenju.

Naime, knjiga okuplja priče o više od 4.000 Mostaraca koji su kroz ekonomska, politička, vjerska i intelektualna djelovanja otisnuli svoje koordinate i neizbrisive topografske oznake na povijesnoj karti Mostara.

Knjiga može služiti kao i priručnik – leksikon mostarskih obitelji – u daljim genealoškim i povijesnim istraživanjima prošlosti Mostara.

Uz prigodan glazbeni program o knjizi će govoriti: prof. dr. sc. Faruk Taslidža, profesor historije novog vijeka i suvremenog doba na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, mr. sc. Jasmin Branković, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti te mr. sc. Alen Zečević, koji već duže vrijeme priprema knjigu o političkoj biografiji Huseina-Husage Ćišića.

Knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada, a obrađuje period od pet stotina i osamnaest godina, od prvog poimeničnog popisa poreznih obveznika koji su živjeli oko mostovske utvde i drvenog mosta preko Neretve, 1477. godine, pa do završetka rata 1995. godine. Indeks imena sadrži popis 4.100 stanovnika mahale Carina i Mostara, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close