Najviši orden

Pahor dodijelio visoko slovensko odličje Milanu Kunderi

Zlatni orden za zasluge najviše je slovensko odlikovanje koje mogu dobiti strani državljani koji nisu šefovi država ili vlada.
Kultura / Knjige | 04. 04. 2019. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski predsjednik Borut Pahor potpisao je u četvrtak odluku kojom se češkom piscu Milanu Kunderi, koji je ovaj tjedan proslavio svoj  90. rođendan, dodjeljuje zlatni orden za zasluge, objavio je Ured slovenskog predsjednika. 

Zlatni orden za zasluge najviše je slovensko odlikovanje koje mogu dobiti strani državljani koji nisu šefovi država ili vlada. 

Češko-francuskom literatu i intelektualcu Milanu Kunderi orden se dodjeljuje za izuzetan doprinos razumijevanju Europe i duha vremena te za njegovo čvrsto prijateljstvo koje pokazuje prema Sloveniji, obrazloženje je dodjele odlikovanja koje se slovenski predsjednik nada osobno ove godine uručiti slavnom piscu i intelektualcu. 

Kundera je svojim opusom romanu, kao izvorno europskoj literarnoj formi, dao estetsko savršenstvo i plemenitu misiju izražavanja univerzalnih načela i vrijednosti ljudskog duha čija je supstancija sloboda, a sa Slovenijom ga povezuje to što je  u vrijeme njezina osamostaljenja založio svoju riječ i međunarodni ugled u obrani slovenske posebnosti i političke nezavisnosti, objavio je Ured slovenskog predsjednika, prenosi Hina. 

Češki pisac i francuski državljanin Kundera  je u listopadu 1991. godine, nekoliko mjeseci nakon proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske i u vrijeme eskalacije rata u Hrvatskoj, bio među potpisnicima peticije, koju je pokrenuo francuski filozof Alain Finkelkraut i koja je objavljena u "Le Mondeu", u prilog nezavisnosti dviju država, nakon raspada nekadašnje SFRJ. 

Peticijom su francuski pisci i intelektualci zagovarali francusko priznanje legitimiteta zahtjeva i odluka Slovenije i Hrvatske za samostalnošću. 

Kundera je 1992. godine dobio i slovensku literarnu nagradu Vilenice, koja se dodjeljuje istaknutim stranim piscima.  

Kopirati
Drag cursor here to close