500 izlagača

Otvoren 62. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu: "Ključ je u knjigama"

Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, koji traje do 29. listopada, četiri zemlje sa jednim jezikom - Njemačka, Švicarska, Austrija i Lihtenštajn.
Kultura / Knjige | 22. 10. 2017. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sajam knjiga pod sloganom "Ključ je u knjigama", posvećen njemačkom jeziku, u okviru kojega će biti predstavljeno 500 izlagača, od čega 50 iz inostranstva, počeo je u nedjelju Beogradu.

Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga, koji traje do 29. listopada, četiri zemlje sa jednim jezikom - Njemačka, Švicarska, Austrija i Lihtenštajn predstavit će svoje suvremeno stvaralaštvo, među kojima i 350 premijernih naslova.

Austrijski pisac Karl Markus Gaus rekao je, komentirajući što Sajam ima podslogan "Četiri zemlje i jedan jezik" da Njemačka, Austrija, Švicarska i Lihtenštajn uživaju u zajedničkoj povijesti, ali da od srednjeg vijeka svaka ima svoju osobenost i tradiciju, koje su doprinijele da se ove zemlje kulturno i povijesno razlikuju.

"Srećan sam što mogu da čitam knjige umjetnika iz Basela i što na mojim knjigama u Švajcarskoj nema natpisa prevedeno sa austrijskog jezika. Ne pada mi na pamet da Bosance, Hrvate i Srbe učim o razlikama u jezicima. Razlike u zvučenju, osobni stil, sve te stvari su od izuzetnog značaja za književnost, ali može biti pokušaja da se te razlike učine dubljim nego što jesu", naveo je Gaus.

Prema njegovim riječima, nikoga od nas nije oblikovala samo jedna nacionalna kultura, kao što jezik u svakodnevnici nema za cilj da odvoji ljude jedne od drugih, nego da se sporazumevaju i da u riječima onog drugog otkriju sebe same.

Svečano otvarajući Sajam, akademik Miro Vuksanović ukazao je da je od 7.000 jezika koliko ih u svijetu ima, polovina u izumiranju ili od opasnosti da nestanu.

"Ostat će knjige, zapisi u kamenu, papiru i digitalnim oblicima šutljivi kao smrt", rekao je Vuksanović.

Kako je objasnio, na ovom Međunarodnom sajmu knjiga u dvoranama gdje se očekuje pola milijuna ljudi u sedam dana, u dobu kad bar jedan jezik izgubimo tijekom tog vremena, naši su posebni gosti četiri zemlje i jedan jezik.

"Zato je potrebno da od njih i od drugih učimo kako se štiti vlastiti jezik. Naš Sajam je kao obrana jezika i knjiga kao je alat u tome", dodao je Vuksanović.

Zvijezda ovogodišnjeg sajma biće nobelovka Herta Miler, a pored nje u okviru programa "Četiri zemlje jedan jezik" gosti će biti Marcel Bayer, Vladimir Kamminer, Jan Wagner, Volker Kucher, Ingo Schultze, Arno Kamenish, Dana Grigorch, Melinda Nagy Abonyi, Jonas Lisher, Teresa Preauer, Valentin Grebnner, Luc Ratenov, Katrin Regla.

Tijekom Sajma bit će obilježeno 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Charlesa Baudelaira, stoljeće smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", pet desetljeća od izdavanja romana "100 godina samoće" Gabrijela Garcie Marquesa i "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Razgovori na platou obuhvatit će tribine "Što da radimo s ćirilicom?", "Njegoš i mi", "Ivo Andrić, sporovi i nesporne stvari", "Srbija i raspad Jugoslavije", "Vek genocida nad Srbima".

Organiziran je i program za djecu i mlade "Nove igre pet petlića", čiji je autor i moderator Gordana Maletić sa sledećim tematskim cjelinama: "Po Vučovom tragu", program posvećen 120-godišnjici rođenja Aleksandra Vuča, oca moderne srpske književnosti za djecu; "Pjesničke vedrine", pjesnici i djeca; "Odlazak čarobnjaka", program posvećen ličnosti i knjigama Raše Popova; "Uhvati zvezdu", književni portret Igora Kolarova; "Kolačići", nove knjige za djecu mlađeg uzrasta; "Neću da ćutim", nove knjige za djecu starijeg uzrasta; "Vekovi srpske pismenosti", program posvećen novim izdanjima kapitalnih djela i značajnim ličnostima iz srpske kulture; predstavljanje almanaha "Danica za mlade" Vukove zadužbine; "Književnost za decu i strip"; "Slučajna otkrića", program posvećen prirodi, putovanjima i književnosti; "Osmeh na dar", program posvećen humoru u književnosti za djecu i "Zanimljivosti i iznenađenja", program za radoznale.

Školski dan je u četvrtak, 26. listopada dok su obiteljski dani 23. i 24. listopad. Cijena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, dok grupne ulaznice koštaju 150 dinara. 

Kopirati
Drag cursor here to close