Split

Organizatori MFK-a zadovoljni: Knjige se više čitaju

U iščekivanju novih, uzbudljivih književnih naslova kao i književnih zvijezda, inozemnih i domaćih, koje će dogodine posjetiti Split, organizatori se već sada vesele idućem svibnju i trećem MFK-u, uz poruku: ČITAMO SE!
Kultura / Knjige | 14. 05. 2018. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 13. svibnja 2018. godine,u Športskom Centru Gripe završila je druga po redu splitska„fešta o' libri“ –Mediteranski festival knjige (MFK).

Organizatori izražavaju zadovoljstvo činjenicom da je drugo izdanje MFK-a posjetio veći broj ljudi, i to ne samo iz Splita, nego iz cijele regije uključujući Hercegovinu, i da je kupljeno više knjiga nego prošle godine. To ih dovodi do optimističnog zaključka: čitanje i zanimanje za književnost su u porastu. To se posebno vidjelo tijekom gostovanja svjetske književne zvijezde Joa Nesbøa, koje je više nalikovalo rock-koncertu nego književnoj promociji, ali publike je bilo i na drugim festivalskim događanjima. Za sve posjetitelje ulaz je bio slobodan, a u ponudi se našlo više od 10 000 naslova čak 93 nakladnika.

''Split se ovim festivalom upisao na prestižnu listu svjetskih gradova koji imaju i sajam i festival knjige. Ove se godine potvrdilo da je kulturni obrazac osmišljen prošle godine zaživio, što posebno veseli u gradu koji se posljednjih godina rapidno pretvara u 'turističku destinaciju' te je sadržaja usmjerenih na lokalno stanovništvo, a ne na turiste, sve manje. U ozračju posrnule ekonomije i sumornih trendova u nakladničkoj industriji, MFK je odlučio ne prepustiti se prevladavajućem defetizmu, nego podignuti glavu i odvažno zakoračiti naprijed. Obrtanje trendova očekuje se u idućih pet do deset godina, no već su sada postavljeni čvrsti temelji za to'', izjavio je Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Bogati program tijekom pet festivalskih dana održao se u opuštenoj, ležernoj atmosferi, koja je odisala Mediteranom. Predstavljene su brojne knjige – njih više od dvadeset – kao i autori(ce), institucije i projekti.

Osim omiljenih domaćih autora kao što su Kristian Novak, Tonko Maroević, Olja Savičević Ivančević, Tanja Mravak i mnogi drugi, na MFK-u su gostovali autori i autorice iz SAD a, Libanona, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i, dakako, Norveške.

Održano je i deset panel diskusija o aktualnim, relevantnim temama, kao prilog društvu debate i tolerancije. Posjetitelji su osim knjiga mogli razgledati dvije izložbe, a večernji off-program u Cukarinu donio je raznoliku zabavu koja se naslanja na književnost. Odabir gostiju i tema obilježila je otvorenost različitim područjima, interesima i svjetonazorima te insistiranje na kvaliteti programa, navodi se u priopćenju.

Festival je posvetio posebnu pažnju najmlađoj publici, za koju su organizirane brojne zabavne, edukativne radionice i druge aktivnosti, a najmlađi su uzvratili otvorena srca, tako da su se svi termini brzo popunjavali. Kroz igru i zabavu djeca su učila osjećati se ugodno u okružju knjiga, što je dobar temelj za stvaranje novih čitatelja i za razvijanje navike čitanja i druženja s knjigama.

U iščekivanju novih, uzbudljivih književnih naslova kao i književnih zvijezda, inozemnih i domaćih, koje će dogodine posjetiti Split, organizatori se već sada vesele idućem svibnju i trećem MFK-u, uz poruku: ČITAMO SE!

Mediteranski festival knjige organizirala je Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Splita te uz potporu brojnih partnera, kao što su Turistička zajednica Grada Splita, Hotel Zagreb – Split, Cukarin Gripe, Javna ustanova Športski objekti, Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Europlakat, Mandis, Elite, Hrvatska pošta, INA, CineStar, Barcaffè, CedevitaGoi Kala.

Kopirati
Drag cursor here to close