Harper Lee

Ona je znala kako 'Ubiti pticu rugalicu'

Na romanu 'Ubiti pticu rugalicu' radila je dvije i pol godine te je objavljen 1960. Za svoj prvijenac je 1961. nagrađena Pulitzerovom nagradom za književnost, a izglasan je i za najbolji roman stoljeća u Library Journalu.
Kultura / Knjige | 28. 04. 2021. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Nelle Harper Lee, (Monroeville, Alabama, 28. travnja 1926. — Monroeville, 19. veljače 2016.)

Slavna američka spisateljica Harper Lee, rođena je na današnji dan prije 95 godina, 28. travnja 1926., kao Nelle Harper Lee.

Rođena je i odrasla u južnjačkom gradu Monroevilleu, gdje se sprijateljila s budućim slavnim piscem Trumanom Capoteom. Pohađala je sveučilište Huntingdon u Montgomeryu (1944.–1945.), te potom studirala pravo na Sveučilištu Alabama (1945.–1949.).

Tijekom studija piše za časopise Huntress i Rammer Jammer koji izlaze na kampusu. Na oba sveučilišta piše kratke priče i druga djela o rasnoj nepravdi, temi koja se tada rijetko spominjala na kampusu.

U New York seli 1950. i radi za britanske zračne kompanije. Tu počinje pisati kolekciju eseja i kratkih priča o ljudima u Monroevilleu.

Godine 1957. pokazuje svoja djela književnom agentu kojeg joj je preporučio Capote. Urednik u izdavačkoj kući J. B. Lippincott joj savjetuje da da otkaz u zračnoj kompaniji i da se usredotoči na pisanje. Zahvaljujući donacijama prijatelja, među kojima su bili i Michael i Joy Brown i Alice Lee Finch, mogla je neometano pisati godinu dana.

Na romanu Ubiti pticu rugalicu, pisanom u stilu tzv. južnjačke gotike, radila je dvije i pol godine te je objavljen 1960. Za svoj prvijenac je 1961. nagrađena Pulitzerovom nagradom za književnost, a izglasan je i za najbolji roman stoljeća u Library Journalu.

Radnja se događa u fiktivnom gradiću Maycomb u Alabami u vrijeme rasnih netrpeljivosti 1930-ih, nekoliko godina nakon Velike ekonomske krize. Priča je ispričana iz vizure djevojčice čiji samohrani otac, pravični odvjetnik Atticus Finch, zastupa crnca Toma Robinsona što je nepravedno optužen za silovanje bjelkinje.

Istoimeni film redatelja Roberta Mulligana je po knjizi snimljen 1962. i također polučio uspjeh. Lee se 1964. povukla od medijske i javne pažnje koja ju je okruživala zbog romana.

Foto: Wikipedia / Harper Lee i George W. Bush

Knjiga je imala velik utjecaj na društvo. Smatra se da je pomogla uspjehu pokreta za građanska prava američkih crnaca tijekom 1960-ih. Različiti autori ističu da je pomogla američkom Jugu da se suoči s rasnim tenzijama i predrasudama, i dala "Južnjacima način da razumiju rasizam s kojim su odgojeni, te da nađu novi način".

Neki uspoređuju njezin utjecaj s utjecajem romana Čiča Tomina koliba autorice Harriet Beecher Stowe uoči Američkog građanskog rata i ukidanja ropstva.

Američki predsjednik George W. Bush je 2007. Harper Lee odlikovao Ordenom slobode, rekavši uz ostalo: "Ubiti pticu rugalicu je utjecao na karakter naše zemlje prema boljem".

Harper Lee je 2015. godine na iznenađenje mnogih objavila drugi roman "Idi, postavi stražara" (Go Set a Watchman), 55 godina poslije svog prvijenca.

Premda najavljivan kao nastavak prvog romana, zapravo se radi o ranijoj verziji, nastaloj prije Ptice rugalice.

Autorica je i nekoliko eseja, među kojima se ističe onaj o povijesti Alabame (Romance and High Adventure, 1983).

Umrla je u dubokoj starosti 19. veljače 2016., također u Monroevilleu.

Video: To Kill a Mockingbird Official Trailer #1 - Gregory Peck Movie (1962) HD
Kopirati
Drag cursor here to close