Foto-monografija

Od domova kulture do logora

Foto-mongrafija poziva na promišljanje o odnosu konstrukta nacionalne kulture i nacionalno motiviranog ratnog nasilja.
Kultura / Knjige | 16. 03. 2019. u 20:00 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunom Ateljeu "Figure" u Sarajevu u subotu navečer je upriličena promocija foto-monografije ''Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina'', autorskog rada Hrvoja Polana, Viktora Ivančića i Nemanje Stjepanovića, a u izdanju beogradskog forum ZFD-a.

Riječ je o četvrtoj po redu promociji pomenute foto-monografije, koja je prije Sarajeva imala svoje promocije u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu.

Autor fotografija, na kojima se mogu vidjeti nekadašnji domovi kulture, je Hrvoje Polan, nekadašnji fotoreporter Ferala, potom Reutersa i France Pressa.

Viktor Ivančić je prije početka promocije za Anadoliju kazao kako ova monografija donosi prije svega fotografije nekadašnjih domova kulture koji su izgrađeni u doba socijalizma, a koji su u posljednjem ratu bili pertvoreni u logore, mučilišta, mjesta zatočenje, odnosno gdje je radikalno promijenjena funkcija ovih ustanova.

Foto: Anadolija / 

"Tu je i jedan moj esej koji se bavi nacionalnom kulturom, svakako i tekst kolege Nemanje Stjepanovića koji detaljno za svaki od tih objekata donosi kroniku kako je došlo, odnosno što se tamo zaista dogodilo. Uz domove kulture uključili smo i objekte koji su kulturne namjene poput muzeja, glazbenih škola i objekte koji su sami po sebi zaštićeni spomenici'', kazao je Ivančić.

Knjiga kroz tri zasebne autorske cjeline govori o iznimnoj važnosti očuvanja prostora kulture kao prostora slobode. Uzimajući za polazište domove kulture i objekte kulturne namjene koji su tijekom ratova devedesetih pretvoreni u logore i mučilišta, foto-mongrafija sinergijom snažnih kreativnih izraza, te faktografskom komponentom, poziva na promišljanje o odnosu konstrukta nacionalne kulture i nacionalno motiviranog ratnog nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close