Ilija Smiljanić

Duvanjski književnik objavio zbirku pjesama ''Poniranja''

Ilija Smiljanić rođen je 1972. u Tomislavgradu. Objavio je više pjesničkih zbirka, među kojima i zbirke pjesama "Miris grijeha" i "Zamka vremena".
Kultura / Knjige | 20. 02. 2020. u 13:38 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Tomislavcity  / Ilija Smiljanić na predstavljanju ''Zamke vremena''

Zbirku pjesama književnika Ilije Smiljanića "Poniranja" objavili su Ogranak Matice hrvatske Tomislavgrad i Naklada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne iz Mostara.

Recenzent knjige književnik Miljenko Stojić napominje kako su neljudska ratna vremena odnosila svoje žrtve, ali su ostajali spomen i prkos da ćemo, unatoč svim nedaćama, uz Božju pomoć svoju domovinu sačuvanu predati budućim naraštajima.

Ocjenjuje da su Smiljanićeve pjesme duboko prožete tim motivima te dodaje kako se taj osjećaj nalazi duboko u pjesničkom biću. Naglašava kako pjesnik na stilističkoj razini pokadšto svjesno pribjegava zavičajnim pojmovima i riječima što se na poetskoj razini manifestira kao jezično i duhovno bogatstvo rodnoga podneblja.

Po Stojićevu mišljenju nova Smiljanićeva zbirka pjesama je prepuna ljubavi prema svome i prema onome što pripada drugima. Čitajući ove stihove sami se prepoznajemo, smatra Stojić, te postajemo više ljudi.

U neizravnom pjesničkom govoru, tvrdi Stojić, razvidna su stajališta i sustav vrijednosti bez kojih bi potpuno nestao naš dosada tako prepoznatljiv okoliš.

Smiljanićeve pjesme piše zbog nutarnje odanosti svojim vrijednostima, napominje Stojić i dodaje kako time njegovi stihovi, premda govori o različitim stvarima, zadržavaju izvornost i međusobnu povezanost.

Zbirka pjesama "Poniranja" (95 str.) ispjevana je u pet poetskih ciklusa - Gnijezda ljubavi, Snopovi svjetla, Prisjećanja, Povratak izvoru i Usnuli narod.

Ilija Smiljanić rođen je 1972. u Tomislavgradu. Objavio je više pjesničkih zbirka, među kojima i zbirke pjesama "Miris grijeha" i "Zamka vremena".

Kopirati
Drag cursor here to close