IK Šahinpašić

Objavljen zbornik od devetnaest članaka o suvremenim problemima pravne i političke filozofije

Kultura / Knjige | 15. 08. 2016. u 08:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbornik ''Savremeni problemi pravne i političke filozofije'', koji su uredili Bojan Spaić i Damir Banović u izdanju IK Šahinpašić Sarajevo, ovih dana je izišao iz tiska.

Partneri u izradi zbornika su Srpsko udruženje za pravnu i socijalnu filozofiju u Beogradu i Centar za političke studije Sarajevo.

Viši asistent na znanstvenoj oblasti Teorija prava i države na Pravnom fakultetu u Sarajevu i izvršni direktor Centra za političke studije Damir Banović, govoreći o nastanku ovog zbornika, kaže da je u okviru Centra za političke studije krajem 2013. godine pokrenut projekt pod nazivom 'Savremena debata u društvenoj teoriji i filozofiji'.

''Zbornik 'Savremeni problemi pravne i političke filozofije'' nastao je kao rezultat tog projekta i sadrži devetnaest članaka priređenih od osamnaest autorica i autora, koji istražuju i predaju na pravnim fakultetima i fakultetima političkih znanosti Univerziteta u Washingtonu, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Univerziteta ''Sv. Kiril i Metodij'' u Skoplju, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci'', navodi Banović.

Dodaje da je raznorodnost tema kojima su se autori bavili uvjetima jednostavnu podjelu zbornika na dio o pravnoj i dio o političkoj filozofiji, u okviru kojeg su se našle i teme iz socijalne filozofije, ukazujući na odsustvo sustavnog bavljenja specifičnijim oblastima od većeg broja autora, istovremeno svjedočeći o opsegu zanimanja autora koji su u projektu sudjelovali.

Zbornik su recenzirali Ilija Vujačić, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Ivan Pađen, profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Vujačić u recenziji navodi da je riječ o rukopisu koji znatno obogaćuje regionalnu društvenu i političku teoriju i predstavlja teorijski i društveno aktualan tekst.

''Istančanost analize, suptilnost zaključaka, jednostavnost izlaganja, kao i umijeće da se o vrlo složenim teorijskim problemima piše na jednostavan i razumljiv način, a da se ne gubi na stručnosti i analitičnosti, čine ovaj rukopis "čitljivim", zanimljivim i korisnim štivom i za širi krug čitatelja'', smatra Vujačić

U zborniku 'Savremeni problemi pravne i političke filozofije' radove su između ostalih objavili Miloš Zdravković, Luka Burazin, Ana Dimiškovska, Bojan Spaić, Miodrag Jovanović, Damir Banović, Amila Ždralović, Nerzuk Ćurak, Adriana Zaharijević, Zlatiborka Popov-Momčinović, Valida Repovac-Nikšić, Zorica Kuburić.

Kopirati
Drag cursor here to close