Krvava 1945.

Objavljen 22. broj glasila 'Stopama pobijenih'

Don Krunoslav Draganović piše o stradanju Katoličke Crkve u Hercegovini, osvrnuvši se najviše na krvavu 1945. kada je ubijeno mnogo hercegovačkih franjevaca.
Kultura / Knjige | 15. 01. 2019. u 09:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Stopama pobijenih

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" izišao je 22. broj glasila "Stopama pobijenih", koje donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

"Mr. sc. Vladimir Šumanović piše o pitanju autentičnosti izvješća 8. dalmatinskog korpusa Generalštabu Jugoslavenske armije od 25. veljače 1945. glede Mostarske operacije. Na svome ratnome putu u toj operaciji jugokomunisti su ubijali sve što im se ispriječilo na putu, jednako i civile i članove crkvene hijerarhije. Nije to bila osveta neodgovornih pojedinaca, već odluka vojnih tijela 8. dalmatinskog korpusa", priopćeno je iz Vicepostulature.

Don Krunoslav Draganović piše o stradanju Katoličke Crkve u Hercegovini, osvrnuvši se najviše na krvavu 1945. kada je ubijeno mnogo hercegovačkih franjevaca.

U rubrici "Pobijeni" fra Ante Marić piše o ubojstvu dr. fra Lea Petrovića, donoseći iskaze svjedoka o njegovom ubojstvu i ubojstvu zajedno s njim njegovih 6 subraće.

U rubrici "Glas o mučeništvu" može se pronaći III. nastavak knjige "Krvave godine", autora dr. fra Ive Sivrića, koji piše o hercegovačkim franjevcima i lažima napisanima i izrečenima ne samo u granicama bivše Jugoslavije nego uključivo u cijelom zapadnom svijetu i SAD-u.

Ovaj broj donosi i nekoliko svjedočenja o znakovima milosti udijeljenima pojedinim osobama po zagovoru pobijenih hercegovačkih franjevaca.

U novom broju glasila nalaze se i literarni radovi fra Janka Bubala, fra Umberta Lončara i Ante Kraljevića. Tu su i nagrađeni radovi na nagradnom natječaju Vicepostulature u 2018. za uzrast odrasli.

Kopirati
Drag cursor here to close