Nova knjiga

Obama i Springsteen: otpadnici iz SAD-a

Pod nazivom „Renegades: Born in the USA" podcast je startao u veljači 2021. godine na platformi „Spotify". Samozvani „Renegades", dakle „otpadnici", pričaju o tome kako su ostvarili svoj američki san i s margine društva dospjeli na vrh.
Kultura / Knjige | 28. 10. 2021. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Springsteen i Obama 

Barack Obama i Bruce Springsteen su dugogodišnji prijatelji. Upoznali su se 2008. kada je legendarni rock-glazbenik nastupao na predizbornim skupovima tadašnjeg senatora, koji je želio postati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Osam godina kasnije Springsteen je od predsjednika Obame u Bijeloj kući dobio Medalju slobode za svoj građanski angažman.

Kada je pak nekoliko godina kasnije zemlja podijeljena zbog prosvjeda „Black Lives Matter", nakon ubojstva crnca Georgea Floyda od strane policije i pandemije koronavirusa, Obama je „Šefu" (nadimak Brucea Springsteena „The Boss") predložio: „Kako bi bilo da zajedno reflektiramo stanje nacije u jednom podcastu – i razgovaramo o vlastitim iskustvima odrastanja u Americi?"

Pod nazivom „Renegades: Born in the USA" podcast je startao u veljači 2021. godine na platformi „Spotify". Samozvani „Renegades", dakle „otpadnici", pričaju o tome kako su ostvarili svoj američki san i s margine društva dospjeli na vrh, svatko u svojoj branši. U knjizi, koja je zapravo proizvod uspjeha podcasta „Renegades", Obama i Springsteen istražuju borbe i proturječnosti svoje nacije, piše DW.

Zajedničko putovanje

„Ono gdje se u određenoj mjeri Bruce i ja preklapamo jest osjećaj da je nužno revidirati povijest (SAD-a), kako bismo je učinili inkluzivnom“, rekao je Obama u nedjelju 24. listopada 2021. u intervjuu američkoj televiziji CBS. „Ljudi bi morali prihvatiti zemlju onakvu kakva je zaista, sa svim njezinim manama i vrlinama", dodao je Springsteen.

U razgovoru za njemački javni servis ARD 44. predsjednik SAD-a je svog podcast-kolegu opisao kao „izuzetnog kroničara američkog života, pripovjedača koji zna mnoge njegove kontradikcije“.

Barack Obama je u uvodu knjige napisao da su njih obojica krenula, svatko na svoj način, na slično putovanje kako bi shvatili zemlju koja im je dala toliko toga.

U seriji podcasta dotiču se mnogih važnih tema: od rasizma u izbornoj kampanji preko pokreta za građanska prava i Watergatea sve do vizija očeva utemeljitelja SAD-a. Razgovori su snimani u Springsteenovom studiju, prepunom gitara i pojačala. Samim tim je i glazba nezaobilazna tema: od Boba Dylana do hip-hopa i utjecaja tamnoputih glazbenika poput Arethe Franklin i Jamesa Browna.

Pobjeda otpadnika

Ovaj duo potječe iz različitih društvenih miljea i izgledaju kao da ih dijele svjetovi. Barack Obama je zbog svog imena i boje kože važio kao „otpadnik", kada je 1960-ih i 1970-ih odrastao na Havajima. Ono što je zajedničko podcasterima je uglavnom odsutnost oca i borba sinova da popune tu prazninu.

„Kad sam bio mlad osjećao sam da sam nevidljiv, ali borio sam se da shvatim kamo pripadam", kazao je Bruce Springsteen koji je odrastao u New Jerseyju. Rođen 1949., prvu gitaru kupila mu je njegova (samohrana) majka, uzevši za to kredit u banci. No, usprkos teškim počecima uspio je postati superstar, koji je na svojim rock-koncertima punio stadione.

Osim što je pjevao o mitskoj Americi, kao na svom albumu „Born to Run“, „Šef“ je također i oštar kritičar SAD-a, posebno rata u Vijetnamu. Ovoj temi posvetio je svoj najveći hit: „Born in the USA“ (1984), u kojem govori o jednom vijetnamskom veteranu koji se nada priznanju zbog svoje vojničke službe, a umjesto toga po povratku nailazi na odbijanje.

Obama i Springsteen smatraju da je pjesma razotkrila napetosti u SAD-u i o tome govore i u podcastu i istoimenoj knjizi. Pitanje rase i bijele predrasude Trumpove ere se uvijek iznova pojavljuju, ali ne samo u vidu rasnih razlika, koje je Obama morao nadvladati. Radi se i o Springsteenovim naporima da nadvlada ove razlike. Njegov „E Street Band" desetljećima nastupa s tamnoputim saksofonistom Clarenceom Clemonsom, koji je ovjekovječen na omotu kultnog albuma „Born to Run“.

Od podcasta do knjige

„Otpadnici: Rođeni u SAD", knjiga objavljena širom svijeta 26. listopada, oživljava prijateljske razgovore iz podcasta, a u njoj se mogu vidjeti i privatne fotografije autora. Tu su još i rijetki arhivski materijali, među njima i rukopisi tekstova Springsteenovih pjesama i Obamini komentari predsjedničkih govora, među kojima je i njegov izuzetni govor povodom 50. godišnjice „Bloody Sunday“ u Selmi (Alabama), kada je policija napala crne borce za građanska prava.

I dok su promišljali o braku, očinstvu, muškosti i građanskim pravima, konstantno bi se vraćali centralnoj temi: mogu li se temeljito podijeljene Sjedinjene Američke Države ikada ponovo ujediniti?

Springsteen je u predgovoru knjige napisao, sada je izazov suočiti se s destruktivnim silama. „Ovo je vrijeme u kojem moramo biti budni i u kojem smo stavljeni na ozbiljnu kušnju."

Kopirati
Drag cursor here to close