Čekanje

Nobel za književnost igrat će na sigurno

Nobelovu nagradu za književnost prate skandali od studenoga 2017. kada je Švedska akademija upletena u optužbe za seksualno nasilje i financijske malverzacije.
Kultura / Knjige | 08. 10. 2020. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antigvanska književnica Jamaica Kincaid i Kanađanka Anne Carson najčešće se spominju kao potencijalne dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost i očekuje se da će odbor za dodjelu, nakon svih skandala koji ga prate posljednje tri godine, ovaj put “igrati na sigurno”.

Nobelova nagrada za književnost, najprestižnija nagrada u tom području, proglasit će se u četvrtak poslijepodne.

Na kladionicama se kao mogući laureati spominju Maryse Conde, francuska spisateljica koja je osvojila alternativnog Nobela 2018., ruska književnica Ljudmila Ulickaja, Japanac Haruki Murakami, Kanađanka Margaret Atwood i “vječni kandidat” Ngugi wa Thiongo, kenijski pisac, pjesnik i dramaturg, objavila je Hina.

Nobelovu nagradu za književnost prate skandali od studenoga 2017. kada je Švedska akademija upletena u optužbe za seksualno nasilje i financijske malverzacije.

Jean-Claude Arnault, suprug tadašnje članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen je za silovanje 2018. U siječnju te godine Frostenson se povukla iz Švedske akademije nakon što se saznalo da je unaprijed otkrivala imena laureata.

Pošto je odbor izgubio na vjerodostojnosti dodjela Nobela za književnost nije se održala 2018., a Akademija se opet našla na meti oštrih kritika već godinu poslije zbog dodjele nagrade Peteru Handkeu, štovatelju i zagovorniku Slobodana Miloševića i negatoru njegovih zločina.

“Prošla godina je bila ogledni primjerak kako se ne njeguje vlastiti brend”, rekao je Björn Wiman, urednik kulture švedskog lista Dagens Nyheter.

Wiman smatra da će se ovaj put “igrati na sigurno”.

“Dodijelit će nagradu autorici koja nije iz Europe i koja je u političkom i ideološkom smislu u suprotnosti s Handkeom”, smatra Wiman.

Istaknuo je Kincaid i Carson kao potencijalne dobitnice, a favorizira izbor Kincaid, autoricu romana “Autobiografija moje majke” i “Mr Potter”.

“Ova nagrada daje legitimnost autoru i njegovim stavovima. Zato je mnogo ljudi bilo uzrujano prošle godine zbog vrlo mutnih Handkeovih stavova genocidu u BiH i zato bi nagrađivanje Kincaid ove godine došlo u pravo vrijeme (…) To bi bio trijumf za nju i Akademiju. Uz to što je ona, naravno, briljantna autorica”, dodao je Wiman.

Dosad je Nobel za književnost dodijeljen 116 osoba, od kojih su 15 bile žene.

Ovogodišnja nagrada iznosi 10 milijuna švedskih kruna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close