Edukativne radionice

Narodna knjižnica HNŽ-a: Mostarci uče plemićke vještine i 'putuju' na Mjesec

Kultura / Knjige | 10. 03. 2016. u 09:12 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna knjižnica HNŽ-a u Mostaru organizira razne zanimljive radionice za naše sugrađane, a samim tim poriču ih da se odmaknu od ekrana računala, televizora i telefona.

Astronomska radionica je nova radionica koja je organizirana u knjižnici, a svi polaznici su imali mogućnost otkriti tajne prirodnog satelita naše planete Zemlje.

''Voditeljica astronomske radionice Ines Novak odvela nas je u svemirska prostranstva i naučila sve pojedinosti o Mjesecu. Zemljin prirodni satelit oduševio je osnovnoškolce'', rekli su nam iz Narodne knjižnice.

Voditeljica astronomske radionice Ines Novak odvela nas je u svemirska prostranstva i nauila sve pojedinosti o Mjesecu - Zemljinom prirodnom satelitu. Jedva ekamo novi susret. :)

Posted by Narodna knjižnica HNŽ Mostar on Wednesday, March 9, 2016

Podsjetimo, već ranije su počele besplatne radionice šaha, koje su privukle velik broj Mostaraca svih uzrasta.

Predavanja i igranja partija održavaju se srijedom i četvrtkom, a iz Knjižnice su nam već ranije rekli kako su sretni zbog ogromne zainteresiranosti, što znači svjedoči da su korisnici i građani aktivnosti knjižnice prepoznali kao korisne i dobre. Mladi Duvnjak Tomislav Papac, student mostarskog Sveučilišta je voditelj radionica, a gotovo cijeli svoj život bavi se šahom.

''Od svih igara, šah zaslužuje najveću počast ljudskog uma. Šah je više nego igra, manje nego znanost'', rekao je Voltaire. U srednjem vijeku, plemićki odgoj se sastojao od "sedam viteških vještina, a to su: jahanje, plivanje, sastavljanje stihova, gađanje lukom i kopljem, mačevanje, šah i lov. Presretni smo što radionicu ove plemićke vještine pohađa velik broj sugrađana, svih dobnih skupina'', rekli su nam iz knjižnice.

U srednjem vijeku, plemiki se odgoj sastojao od sedam vitekih vjetina: jahanja, plivanja, sastavljanja stihova, gaanja lukom i kopljem, maevanja, aha i lova. Evo i nae prve radionice aha! :)

Posted by Narodna knjižnica HNŽ Mostar on Wednesday, March 9, 2016
Kopirati
Drag cursor here to close