556. godišnjica Ahdname

Nama je suđeno biti zajedno

''Tu ideju Ahdname treba prepisati: hajmo danas na svom vjerskom temelju, a koji nam je vrlo sličan, tu graditi zajedništvo. To bi bio duh Ahdname'', smatra fra Mirko Majdandžić…
Kultura / Knjige | 29. 04. 2019. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nama suđeno biti zajedno na ovim prostorima i jedina šansa da ovdje nastavimo graditi život, a ne suživot je povratak temeljnim vrednotama koje su svete u islamu i kršćanstvu, poručeno je iz Fojnice povodom 556. godišnjice Ahdname.

Davne 1463. godine sultan Mehmed Drugi El-Fatih i fra Anđeo Zvizdović, oba vjerujući u Božje proviđenje, umjesto silom, na brdu Milodraž dijalogom i pruženom rukom potvrdili su odlučnost nastavka zajedničkog življenja ovdje, navodi Federalna televizija.

''Tu ideju Ahdname treba prepisati: hajmo danas na svom vjerskom temelju, a koji nam je vrlo sličan, tu graditi zajedništvo. To bi bio duh Ahdname'',  smatra fra Mirko Majdandžić, župnik župe Vareš.

Samo će tako biti zajedničkog života na ovim prostorima, a da ga i pored činjenice da to politika počesto nastoji osporiti, ima, potvrđuje svakodnevni život, ali i brojni vjerski, kulturni i sportski događaji koje organiziraju Muftijstvo sarajevsko i samostan u Fojnici, gdje se čuva ovaj vrijedni dokument i pred kojim će se u rujnu otkriti spomenik Fra Anđelu Zvizdoviću.

''Cijelo ovo ljeto će u Fojnici biti u znaku Ahdname, i ne samo u Fojnici, nadam se u cijeloj BiH. Ahdnama ide dalje i u duhu Ahdname nastojat ćemo živjet ovaj svoj život'', kaže fra Janko Ljubos, kustos muzeja u Fojničkom samostanu.

''Sve je više u ovoj zemlji onih koji u zajedništvu vide bosanskohercegovačku budućnost, koja je, a što nas uči historija, moguća'', kazao je predsjednik Međureligijskog vijeća BiH Husein ef. Smajić, ističući kako s muslimanskim, katoličkim, pravoslavnim i židovskim vrijednostima trebamo ući u Europsku uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close