Mirko Božić za Bljesak najavljuje Poligon

Najvažnija imena dolaze u Mostar

Festival počinje 14. listopada u kultnom mostarskom kafiću “CocoLoco”, a potom se nastavlja u Narodnom pozorištu i Hrvatskom narodnom kazalištu. Predfestivalski program će biti u Knjižari Ivo Andrić…
Kultura / Knjige | 06. 10. 2021. u 12:39 Gloria LUJANOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru se uskoro održava festival književnosti “Poligon” na kojem će tijekom tri dana biti predstavljeno sedam autora i autorica iz BiH, Hrvatske i Srbije, a središnja tema je Europa kao obećanje budućnosti.

Mirko Božić, pisac, osnivač ovog festivala najavio je za Bljesak.info ovogodišnje izdanje festivala u čijem je programskom središtu Europa kao obećanje budućnosti, odnosno, sve ono s čime se suočavaju umjetnici u pandemijskim vremenima.

Sedam pisaca iz regije u CocoLocu, Narodnom pozorištu i HNK-u

Festival počinje 14. listopada u kultnom mostarskom kafiću “CocoLoco”, a potom se nastavlja u Narodnom pozorištu i Hrvatskom narodnom kazalištu. Predfestivalski program će biti 11. listopada u Knjižari Ivo Andrić gdje će se publici predstaviti nagrađivana pjesnikinja Anita Pajević iz Mostara dok će se u Osnovnoj školi Petra bakule održavati likovne radionice za djecu s akademskom slikaricom Majom Rubinić.

Božić je, u izjavi za Bljesak.info, istaknuo kako ove godine nastupa čak sedmoro autora i autorica iz BiH, Hrvatske i Srbije.

“Nastupit će Namik Kabil, Adnan Repeša i Adnan Žetica iz BiH, Monika Herceg, Matko Arambić i Antej Jelenić iz Hrvatske, te Radmila Petrović i Ivana Maksić iz Srbije. Središnja tema bila je Europa kao obećanje budućnosti, odnosno bavi se svime s čime se suočavamo u ovo doba epidemije i njezinim učincima na umjetnost i književnost“, izjavio je Božić za Bljesak.info.

Europa kao obećanje budućnosti

Čak i u 'normalnim uvjetima', dodaje Božić, mnogi projekti, autori i umjetnici imaju problema s dobivanjem sredstava ili podrške za svoj rad, što utječe na cjelokupan ekosustav kulture, a sada je to, zbog pandemije, još više izraženo i naglašeno.

“Ne zatvaraju se samo robne kuće i restorani zbog nemogućnosti reaktiviranja nakon pandemije, već nešto što uzimamo zdravo za gotovo: ljude i mjesta koja našim zajednicama daju čvrst identitetski koncept.  Govorit ćemo o tome kako sve što se dešava utječe na nas kao zajednicu te postoji li uopće neki zajednički i sveobuhvatni kulturni koncept“, rekao je Božić.

Književni festivali bi, nastavlja Božić, koliko je god moguće trebali biti prostor za otkrivanje dobrih pisaca i knjiga kojima djeca nisu izložena u školskoj lektiri, što je velika šteta.

“Stoga naše popratne aktivnosti pomažu takvim inicijativama kroz posjete naših gostiju mostarskim školama“, rekao je.

Književni su festivali, dodaje Božić, inače supstitut za nepostojanje sustavne i praktične kulturne politike, iako se na tome u Mostaru radilo za vrijeme kandidature za Europsku prijestolnicu kulture radilo, kada je strategija usvojena.

Najaktualnija imena iz regije i Europe pred mostarskom publikom

“Sada je treba implementirati u punom smislu riječi. Tradicionalni festivalski okvir ovdje su formirale Šantićeve večeri koje se oslanjaju na baštinu, no važno je pojačano raditi na odgajanju književne publike, to je temelj bez kojeg nema napretka. Zato tu Poligon funkcionira kao nadogradnja s vlastitim sadržajima, najaktualnijim imenima s ovih prostora i šire Europe koji pred našom publikom nastupaju ili prvi put ili predstavljaju svoje najnovije knjige. Glas o festivalu pročuo se u međuvremenu i do BBC-a, tako da nam i to daje dobar vjetar u leđa“, istaknuo je.

Božić se osvrnuo i na mostarsku kulturu, pa tako tvrdi, da je jedan od njenih ključnih problema, ne nedostatak sadržaja, koliko nedostatak sinkronizacije.

“Zbog toga se često dogodi da su programi koji privlače sličnu publiku terminski preklapaju, gdje je publika najviše na gubitku. Tu se pojavljuje i problem marketinga u kulturi koji nedovoljno radi na ciljanim skupinama i njihovu porastu. Umjesto da polijepite stotinu plakata po gradu, zalijepite ih samo ondje gdje se okuplja potencijalna publika. Ili na vratima wc-a u kafiću, tu će ih svatko primijetiti“, istaknuo je.

Mostaru su potrebne književne rezidencije i kuća Predraga Matvejevića

Nedavno je, podsjeća Božić,  sjajna nova Knjižara Ivo Andrić krenula s vlastitim književnim večerima koje mnogo obećavaju, jer svaki novi prostor za ovakve događaje sam po sebi ima veliki potencijal što je vrlo važno, osobito u kontekstu predstavljanja imena koja još uvijek nisu toliko afirmirana.

Mostaru nedostaju, smatra, aktivna književne rezidencije koje bi osigurale protok autora kroz grad i njihov doprinos lokalnoj sceni.

“Obnova i uređenje kuće Predraga Matvejevića s adekvatnim predstavljanjem njegove ostavštine. Sve to zahtjeva ulaganja, no moramo promijeniti svoj stav prema kulturi i tretirati je kao važan generator promjene i napretka, umjesto proračunskog privjeska. To je, uostalom pokazala i naša kandidatura za EPK“, rekao je Božić za Bljesak.info.

Festivalski sadržaji na Poligonu počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.  

Kopirati
Drag cursor here to close