Isplati se...

Najnačitanija Mostarka: 'Zbog knjiga sam mijenjala svoj stav o svijetu'

Kako se 'navukla' na čitanje, koje je njezino zanimanje iz snova, na što je potrošila novce kojima je Fondacije nagradila, te zašto smo mi društvo koje najmanje cijeni svoje, Aškraba govori u razgovoru za naš portal.
Kultura / Knjige | 07. 11. 2018. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S pročitanih 58 knjiga u 2017. godini, Mostarki Selmi Aškrabi, uručeno je priznanje za jednu od najaktivnijih čitateljica u FBiH. Njezinu posvećenost čitanju, na natječaju na kojem je sedam knjižnica prijavilo svoje čitatelje, prepoznala je i nagradila Fondacija za Bibilotečku djelatnost.  Kako se 'navukla' na čitanje, koje je njezino zanimanje iz snova, na što je potrošila novce kojima je Fondacije nagradila, te zašto smo mi društvo koje najmanje cijeni svoje, Aškraba govori u razgovoru za naš portal.

Bljesak.info: Tko je Selma Aškraba i čime se bavi?
Aškraba: Ja sam veliki zaljubljenik u dobru literaturu a od srpnja 2018. diplomirana sam profesorica bosanskog jezika i književnosti. Trenutno sam upisana na master studije iz navedene oblasti, te se namjeravam dodatno usavršavati u svojoj struci tijekom studija, a nadam se i praktično u nekom bližem futuru.

Bljesak.info: S pročitanih 58 knjiga u 2017. godini, nagrađeni ste kao jedna od najaktivnijih čitateljica u FBiH. Jeste li očekivali ovo priznanje i što ono za vas predstavlja?
Aškraba: Bila bih skromna kada bih rekla da prizanje nisam očekivala jer sam stalni i, bitno je istaknuti, aktivni član Narodne biblioteke Mostar od prvog razreda osnovne škole. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja biblioteka je, pored literature koje čitamo za lektiru, pružala i bogat izbor neobavezne literature koju sam, također, vrlo rado čitala, te me, slobodno mogu reći, u određenom smislu izgradila. Priznanje za mene predstavlja zaista mnogo. Uvijek je lijepo dobiti prizanje za vlastiti trud i znati da to što radim, radim dobro.

Foto: Privatna arhiva / Aškraba je diplomirana profesorica bosanskog jezika i književnosti

Bljesak.info: Kako se ste 'navukli' na čitanje?
Aškraba: Na čitanje sam se 'navukla' zbog toga što sam u knjigama uvijek pronalazila i što još uvijek pronalazim nešto novo. Zbog knjiga sam mijenjala svoj stav o svijetu i proširivala vidike. Također, knjige su veoma dobra solucija pri bogaćenju vokabulara. Uvijek mi je bilo zanimljivo pronaći neku novu riječ, sinonim za nešto što sam već znala, te je uvrstiti u svoj vokabular, što je zbog moje buduće struke jako dobro.

Bljesak.info: Mislite li da se naše društvo danas premalo bavi knjigom?
Aškraba: Smatram da nije tako. Naravno da zbog ubrzanog razvoja tehnologije popularnost knjige jenjava, ali u našoj gradskoj biblioteci se vrlo često održavaju promocije raznih izdanja i veoma dobre, kvalitetne literature, te promocije budu vrlo dobro posjećene. Smatram da je društvo samo manje-više neupućeno u kulturna događanja konkretno unutar Mostara, te da ni ne shvaćaju koliko je kvalitetnih, svjetski priznatih autora iznjedrila naša sredina, odnosno, cjelokupna regija. Mi smo uvijek bili narod koji najmanje cijeni svoje.

Bljesak.info: Najbolja knjiga, i ona koja vas se i nije baš toliko dojmila?
Aškraba: Nemoguće je izdvojiti samo jednu knjigu. Suzit ću izbor na dvije omiljene među omiljenim. Prva bi bila 'Sara i Serafina', bosanskohercegovačkog autora Dževada Karahasana, a druga 'Na rubu pameti' neprevaziđenog Miroslava Krleže. Loša knjiga ne postoji, samo loši autori koji knjigu i ideju ne znaju iznijeti na pravi način. Svatko bi danas da se bavi pisanom rječju, a za to ipak treba postojati određena vrsta talenta.

Bljesak.info: Što trenutno čitaš?
Aškraba: Trenutno čitam knjigu 'Kad sam bio hodža', proslavljenog autora Damira Ovčine. Mnogo je intrigantna i neobična zbog svojih bezglagolskih rečenica, te mnogo zadržava pažnju .

Bljesak.info: Kako nalaziš vremena za čitanje?
Aškraba: Obzirom na moj studij te proučavanje bosanskohercegovačke, južnoslavenske i svjetske književnosti čitanje je moja obaveza. Naravno, pored obavezne literature, tu je i mnogo kvalitetne beletristike koju s vremena na vrijeme stignem pročitati. Kada se nešto voli nikada nije teško izdvojiti vrijeme za to.

Bljesak.info: Posao iz snova?
Aškraba: Moj posao iz snova je naravno posao profesora. Svi mi želimo raditi u svojoj struci, pokazati i prenositi znanje. Međutim, ne isključujem ni poslove koji su u velikoj mjeri srodni s mojom strukom. Tu su muzeji, biblioteke, arhivi... uglavnom sve što uključuje knjigu.

Foto: Privatna arhiva / Prilikom preuzimanja nagrade

Bljesak.info: Na što ste potrošili novce od nagrade?
Aškraba: Novac od nagrade sam potrošila kako bih se upisala na master studij.

Bljesak.info: Preporuka za čitatelje Bljeska?
Aškraba: Čitateljima bih preporučila da, ukoliko su u mogućnosti, uvijek pročitaju dobru knjigu. Da svoju djecu uče da cijene pisanu riječ jer djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle.

Kopirati
Drag cursor here to close