Pjesnikov 75. rođendan

Na današnji dan rođen je Pero Zubac, autor "Mostarskih kiša"

Pero Zubac se na tadašnju jugoslavensku poetsku scenu meteorski uspeo poemom "Mostarske kiše", koja je zauvijek ostala njegovim zaštitinim znakom. Jedna je od najizvođenijih poema na ovim prostorima.
Kultura / Knjige | 30. 05. 2020. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vladimir Zubac / Pjesnik Pero Zubac

Pero Zubac rođen je 30. svibnja 1945. godine u Nevesinju, gdje je završio osnovnu školu, dok je gimnaziju pohađao u Širokom Brijegu i Zrenjaninu.

Studirao je književnost južnoslavenskih naroda na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gdje i danas živi.

Objavio je 50 knjiga poezije, 20 knjiga pjesama za djecu, jednu knjigu eseja („Ti dani“, Stražilovo, Novi Sad, 1976), lirsku studiju o Lenki Dunđersko, tri knjige parodija na jugoslavensko pjesništvo (Pantologija nova, Smejuljci, Perodije), 16 antologija jugoslavenskog i stranog pjesništva.

Na strane jezike prevedeno mu je 7 knjiga (dvije knjige na makedonski, dvije na albanski, jedna na mađarski, jedna na talijanski jezik i jedna na rumunjski jezik), a pjesme su mu prevođene na dvadeset svjetskih jezika. Nalazi se u desetak stranih i preko tri stotine srpskih antologija pjesništva i pjesništva za djecu.

Bio je glavni urednik studentskog lista Indeks, glavni i odgovorni urednik časopisa za kulturu Polja u Novom Sadu, urednik zagrebačke revije Polet, urednik skopske Misle, časopisa „Detinjstvo“ Zmajevih dječjih igara i časopisa za djecu „Vitez“ iz Beograda, suradnik brojnih jugoslavenskih revija, časopisa i listova.

Kao novinar, imao je svoje kolumne i feljtone u “Borbi” (Beograd), “Pobjedi” (Podgorica), “Svijetu” i “Nedjelji” (Sarajevo), “Oku” (Zagreb), “Dnevniku” (Novi Sad), “Poletu” (Zagreb), “Radu” (Beograd), “Glasu omladine” (Novi Sad), “Uni” (Sarajevo), “Subotičkim novinama” (Subotica), navodi se o Peri Zupcu u Wikipediji.

Dodaje se kako je Zubac za književni rad nagrađen značajnim jugoslavenskim nagradama kao što su: “Nagrada punoljetstva” OK SSO Novi Sad, “Goranov vijenac”, “Goranova plaketa” za književnost za djecu, “Jovan Popović”, “Žarko Vasiljev”, Oktobarska nagrada Novog Sada, Povelja Novog Sada, Nagrada oslobođenja Mostara, Zlatna plaketa grada Vukovara, Velika povelja grada Kraljeva, Nagrada oslobođenja Kikinde, “Zlatna kap sunca Mostara”, “Stražilovo”, “Zmajev štap”, Nagrada Sremskih Karlovaca “Pavle Adamov”, Godišnje nagrade Radio Beograda, Nagrade “Zmajevih dječjih igara” za književnost za djecu, nagrada “Stara maslina” za književnost za djecu, Bar, “Gašino pero”, Lazarevac, za životno djelo u književnosti za djecu, “Zlatni ključić” Smederevske pjesničke jeseni za književnost za djecu, Zlatna čaša manifestacije “Čaša vode sa izvora”, Nagrada oslobođenja Vojvodine.

Foto: Vladimir Zubac / Poema "Mostarske kiše" proslavila je Peru Zupca

Vjerojatno je jedna od njegovih najdražih nagrada ona sa ''Šantićevih večeri" 2017. godine u Mostaru.

Pero Zubac se na tadašnju jugoslavensku poetsku scenu meteorski uspeo poemom "Mostarske kiše", koja je zauvijek ostala njegovim zaštitinim znakom. Jedna je od najizvođenijih poema na ovim prostorima.

 Pero Zubac: MOSTARSKE KIŠE (ulomak)

U Mostaru sam voleo neku Svetlanu
Jedne jeseni
Jao kad bih znao sa kim sada spava
Ne bi joj glava, ne bi joj glava
Jao kad bih znao ko je sada ljubi
Ne bi mu zubi, ne bi mu zubi
Jao kad bih znao ko to u meni bere
Kajsije još nedozrele
Govorio sam joj ti si derište ti si
Balavica
Sve sam joj govorio
I plakala je na moje ruke, na moje reči
Govorio sam joj ti si anđeo, ti si đavo
Telo ti zrelo, šta se praviš svetica
A padale su svu noć neke modre kiše
Nad Mostarom
Nije bilo sunca, nije bilo ptica, ničeg
Nije bilo
Pitala me je imam li brata, šta studiram
Jesam li Hrvat, volim li Rilkea, sve me
Je pitala
Pitala me je da li bih mogao sa svakom
Tako sačuvaj bože
Da li je volim tiho je pitala (…)

Poema "Mostarske kiše" može se pročitati OVDJE.

 

Kopirati
Drag cursor here to close