F. Scott Fitzgerald

Na današnji dan rođen autor "Velikog Gatsbyja", pripadnik 'izgubljene generacije'

F. Scott Fitzgerald potiče iz imućne obitelji, studirao na Princetonu, a od 1920., kao pisac priča za novine i magazine, ostvario velik financijski uspjeh što mu je omogućio razmetljiv životni stil u duhu "ludih dvadesetih" godina.
Kultura / Knjige | 24. 09. 2021. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / F. Scott Fitzgerald (Saint Paul, Minnesota, 24. rujna 1896. - Hollywood, 21. prosinca 1940.) 

Američki književnik F. Scott Fitzgerald, autor remek djela Veliki Gatsby, rođen je na današnji dan prije 125 godina.

Punim imenom Francis Scott Fitzgerald ovaj pripadnik 'izgubljene generacije' rođen je u St. Paulu, Minnesota, 24. rujna 1896. godine.

Potekao je iz imućne obitelji, studirao na Princetonu, a od 1920., kao pisac priča za novine i magazine, ostvario velik financijski uspjeh što mu je omogućio razmetljiv životni stil u duhu "ludih dvadesetih" godina.

Ljubav i brak sa Zeldom Sayre, putovanja po Europi i boemski život na visokoj nozi, gdje upoznaje Ernesta Hemingwaya, Williama Faulknera i Gertrude Stein, učinili su od njega legendu američkoga tzv. izgubljenog naraštaja.

Bračni par Francis Scott i Zelda Sayre Fitzgerald i danas slove kao ikone doba jazza, izgubljene generacije i "ludih dvadesetih" prošloga stoljeća.

U očima javnosti, Scott i Zelda bili su utjelovljenje doba jazza i burnih dvadesetih: prelijepi, prepuni energije i (naoko) bogati. Godine 1921. rodilo se njihovo jedino dijete, djevojčica Frances "Scottie".

Međutim, nad njihov se život uskoro nadvila sjena tragedije. Poput svoga oca, Fitzgerald je postao alkoholičar, a Zelda je bila ljubomorna na slavu vlastitog supruga te ju je to bacilo u ludilo.

Foto: Getty Images  / Supružnici Zelda Sayre Fitzgerald i F. Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald je u kratkim pričama i romanima bilježio je sukob između blistavoga i samozaboravnoga poratnoga karnevala i tzv. američkog sna o sreći i uspjehu te stvarnosti kao obmane koja izdaje taj san.

U hektičnom pogonu vječitoga 'slatkog života', uza svu sentimentalnost i laž osnovne drame sebe i svojih likova, Fitzgerald zadržava trajno zrno skepse: i on i njegovi likovi nemoćni su promijeniti zacrtanu sudbinu; videći stvarnost, ne odriču se 'sna'.

Zbirke novela i romani S ove strane raja (This Side of Paradise, 1920), Priče iz doba jazza (Tales of the Jazz Age, 1922), Lijepi i prokleti (The Beautiful and Damned, 1922), Svi tužni mladi ljudi (All the Sad Young Men, 1926) te njegova romaneskna remek-djela Veliki Gatsby (The Great Gatsby, 1925) i Blaga je noć (Tender Is the Night, 1934) opisuju poražene koji su htjeli 'pobijediti život'.

Video: The Great Gatsby - Trailer 1974

Nakon početnih velikih uspjeha, ali i zanemarenosti nakon II. svjetskoga rata, kritika danas u njemu vidi odličnog pisca koji je socijalno-psihološki zabilježio trajne sastavnice tzv. američkoga karaktera.

Svakako, najpoznatija djela su mu: "Veliki Gatsby" i "Neobičaj slučaj Benjamina Buttona" (priča o čovjeku, koji se rodio kao starac i godinama postaje sve mlađi i mlađi). Po oba su snimljeni filmovi.

Sa samog vrha društva, Fitzgerald se vremenom srozao do samog dna. Povukao se u Hollywood zarađujući kao scenarist. Preminuo je pišući roman Posljednji tajkun.

Jedan od najvećih američkih pisaca svih vremena umro je sasvim zaboravljen 21. prosinca 1940. godine.

Video: The Curious Case of Benjamin Button (2008) Trailer
Kopirati
Drag cursor here to close