Mostarsko ljeto

Mostarski književnik: Kultura je melem za sve rane i razočarenja

''U pitanju je zapravo životopis autobiografskog karaktera . Za razliku od mojih dosadašnjih pjesama, u ovoj knjizi se izražavam jezikom narativnog karaktera'', istakao je Kajan.
Kultura / Knjige | 25. 06. 2021. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto'' sinoć  je u Narodnoj biblioteci Mostar upriličena promocija najnovije knjige poezije mostarskog književnika Ibrahima Kajana.

''Nakon potopa'' je Kajanova osma knjiga poezije, koja se sastoji od četrdesetak pjesama poredanih u četiri ciklusa: ''Sveto janje'', ''Nakon potopa'', ''Daleko putovanje''i ''Zalazak Sunca''.

''U pitanju je jedan metaforički naslov prapovijesnog porijekla. Osim priče iz prošlosti, iz biblijskih vremena, govori i o vremenu kataklizme međudruštvenih odnosa i ratnih pokreta na našem prostoru. U pitanju je zapravo životopis autobiografskog karaktera . Za razliku od mojih dosadašnjih pjesama, u ovoj knjizi se izražavam jezikom narativnog karaktera'', istakao je Kajan.

Foto: PR / U okviru Mostarskog ljeta promovirana knjiga mostarskog književnika Ibrahima Kajana

Ibrahim Kajan spada među one autore koji su se tijekom višedecenijskog rada pronalazili gotovo u svim književnim formama, a do sada je objavio blizu četrdeset različitih djela.

Promotori Safet Sarić, Irma Marić, te Elbisa Ustamujić složili su se da je Ibrahim Kajan jedan od najdosljednijih književnika suvremene bošnjačke književnosti, sa prepoznatljivim stilom izražavanja.

Mostarski književnik sa zagrebačkom adresom kontinuirano svoja izdanja promovira na kulturnoj manifestaciji ''Mostarsko ljeto'', želeći, kako sam kaže, dati podršku i doprinos ovom festivalu kulture s dugom tradicijom.

Foto: PR / U okviru Mostarskog ljeta promovirana knjiga mostarskog književnika Ibrahima Kajana

''Kultura je melem na sve rane, udarce i razočarenja koje smo zadobili. Ništa ne liječi kao kulturni ambijent i kultura koja se proizvodi. Tamo gdje se kultura samo njeguje kao tradicija, te su zemlje siromašne, ali tamo gdje se uz tradiciju oplemenjuju različiti vidovi kulture, a upravo to imamo ovdje, to obogaćuje naš unutarnji život'', ističe Kajan.

Na programu ''Mostarskog ljeta'' danas 25.06.2021. u 20:30 sati u Centru za kulturu na rasporedu je izložba ''Mi karijatide i atlanti'', mladog sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača.

Kopirati
Drag cursor here to close