Vladimir Tabašević

Mostarac s NIN-ovom nagradom: Hvala nama koji volimo književnost

Tabašević je istaknuo kako osobenost njegovog književnog izraza nije u tragičnosti koja vodi porijeklo iz realnog iskustva, već da je u specifičnoj živosti jezika na kojem piše.
Kultura / Knjige | 22. 01. 2019. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piscu Vladimiru Tabaševiću u ponedjeljak navečer je u Beogradu uručena NIN-ova nagrada za roman ''Zabluda svetog Sebastijana'' u izdanju Lagune, u kojem autor problematizira fenomen žrtve i zablude o njoj, o onima koje čine dobro i o pravedničkim nastojanjima, objavila je Srna.

Vladimir Tabašević, rođen 1986. godine u Mostaru, jedan je od vodećih pisaca nove generacije srpske, postjugoslovenske književnosti.

Po uručenju priznanja u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, Tabašević je istaknuo kako osobenost njegovog književnog izraza nije u tragičnosti koja vodi porijeklo iz realnog iskustva, već da je u specifičnoj živosti jezika na kojem piše, prenose beogradski mediji.


''Večeras sam radostan i voljan da se pohvalim s kockicama koje su mi u životu pale. Ovdje sam da se pohvalim jezikom koji svi razumijemo i da vas podsjetim na njegovo bogatstvo. Ovdje sam jer tek namjeravam da ispitujem taj jezik. Naposljetku, hvala svima nama koji volimo književnost i koji se volimo našim najljepšim jezikom na svijetu do kojeg nam je upravo zbog ljubavi koju na njemu izražavamo toliko stalo'', dodao je Tabašević.

Tjednik NIN dodijelio je i nagradu za osobu godine, koja je ove godine pripala osnivaču izdavačke kuće Kontrast Vladimiru Manigodi za financijsku podršku unapređenju palijativne njege u Srbiji.

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk poručio je da će NIN nastaviti poštivati standarde novinarstva i da neće biti ''ni opozicijski ni režimski'', već profesionalan, ali da je u današnjoj Srbiji ''nekima i to mnogo''.

 
Kopirati
Drag cursor here to close