Poezija i novac

Mostar: ''Zaratili'' Prosvjeta i Grad

Grad Mostar navodi kako je Kosaniću rečeno da će i ove godine Grad Mostar financirati ''Šantićev festival djece pjesnika'' čim bude usvojen Proračun…
Kultura / Knjige | 05. 02. 2019. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za kulturu Grada Mostara reagirala je na, kako tvrde, '' neistinite informacije vezane za organizaciju 'Šantićevog festivala djece pjesnika''' , navodeći kako Grad Mostar  financijski pomaže festival od njegovog osnutka.

''Za svih pet do sada održanih festivala izdvojena su sredstva iz Proračuna Grada Mostara. Gospodin Goran Kosanić glavni tajnik  SPKD Prosvjeta Mostar, do danas nije dostavio pravdanje  financijskih sredstva koja su mu dodijeljena za 'Šantićev festival djece pjesnika' 2017. i 2018. godine što je zakonska obveza bez koje nije moguće dodijeliti nova sredstva iz Proračuna ukoliko nisu pravdana prethodno dodijeljena sredstva'', navodi se u reagiraju te dodaje kako ovu zakonsku obvezu izvršavaju sve javne i nevladine organizacije kojima se dodjeljuju sredstva iz Proračuna Grada Mostara.


Naime, Kosanić je pred festival rekao kako traži podršku gradskih vlasti.

''Mladi će na ovom festivalu kroz druženje i zabavu oživjeti poeziju. Želimo da festival postane dio kulturne slike Mostara, da bude na punom većem nivou nego do sada i želimo da nas u tome podrže gradske vlasti'', kazao je Kosanić. 

No, Grad Mostar navodi kako je Kosaniću rečeno da će i ove godine Grad Mostar financirati ''Šantićev festival djece pjesnika'' čim bude usvojen Proračun Grada Mostara za 2019. godinu jer Grad Mostar do tada ne može vršiti nikakve financijske transakcije.

''Također, pozvali smo ga da izvršiti svoju zakonsku obvezu i dostaviti dokumentaciju za pravdanje prethodno dodijeljenih proračunskih sredstava. Gospodin Kosanić je glavni tajnik SPKD Prosvjeta Mostar kojoj je Grad Mostar dodijelio na korištenje prostor u Ćorovića kući sa spomen sobom Alekse Šantića. Taj prostor je na prestižnoj lokaciji, u najužoj turističkoj zoni,  koja je bogomdana za organizaciju najrazličitijih sadržaja. Međutim, najčešće je zatvoren i nedostupan tisućama turista koji prođu kroz Mostar i žele vidjeti ostavštinu najslavnijeg mostarskog pjesnika. Udruženje koje razmišlja europski ovaj prostor bi otvorilo javnosti, to bi bilo mjesto susreta mostarskih umjetnika na kojem se razmatrale nove  ideje i projekti, povezivalo bi Mostar s Europom kao što je pjesnik čije ime nosi činio'', navodi u priopćenju Služba za kulturu Grada Mostara.                       

Kopirati
Drag cursor here to close