Mostarsko ljeto

Mostar: Predstavljeno šest knjiga Slavističkog komiteta u BiH

Predstavljeno je šest knjiga: tri iz oblasti znannsoti i književnosti te tri iz oblasti lingvistike.
Kultura / Knjige | 29. 06. 2021. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru “Mostarskog ljeta'' u gradu na Neretvi su predstavljeni suizdavački projekti Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Slavističkog komiteta u BiH.

Predstavljeno je šest knjiga: tri iz oblasti znannsoti i književnosti te tri iz oblasti lingvistike.

“U pitanju su dvije knjige profesora Nazifa Kusturice, koji je inače naš poznati rusista, a koji u ovim izdanjima komparativno prati rusku i bosanskohercegovačku književnost. Treća knjiga iz oblasti književnosti koju promoviramo je knjiga njegove asistentice, također rusistkinje Adijate Ibrišimović Šabić, koja je pratila sve kritičke tekstove izvođenja Čehova i njegovih drama u Sarajevu, tako da je na izvjestan način dala stogodišnji presjek razvoja pozorišta u Sarajevu.

Kad su u pitanju knjige iz lingvistike dvije se tiču suvremenog bosanskog jezika, jedna je vezana za akcentologiju koja još nije normirana u našem jeziku, dok je druga vezana za tekstove zakonodavstva, kojom autorica želi pokazati da je prevođenje na sva tri jezika zapravo bespotrebno. Treća knjiga iz lingvistike, knjiga Mehmeda Kardaša tiče se povijesti jezika'', istaknula je prof. dr. Dijana Hadžizukić.

Doc. dr. Mehmed Kardaš, autor knjige 'Kopitarevo četveroevanđelje' istaknuo je značaj podrške Federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti.

“Uloga Slavističkog komiteta je veoma značajna za našu kulturu, bosanski jezik, bosanskohercegovačku književnost. Biblioteka “Bosnistika” broji 25 knjiga. Uglavnom prate mlade znanstvenike i pružaju im mogućnost da objave svoje radove”, istaknuo je Kardaš.

Enisa Bajraktarević, tajnica Slavističkog komiteta bila je promotor “Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa”.

“To je zapravo nacionalni projekt i ima nemjerljiv značaj. Najnoviji fonetski tom sadrži građu iz 230 ispitivanih govora”, istaknula je Bajraktarević.

“Mostarsko ljeto” se nastavlja u utorak 29.06.2021. kada će u Narodnoj biblioteci Mostar biti upriličena promocija knjiga iz oblasti bibliotekarstva Lejle Kodrić Zaimović “Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture” i ”Biblioteka i grad : studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva”.

Kopirati
Drag cursor here to close