Što smo gledali?

Mostar na književnoj sceni Europe - Zatvoren je još jedan Poligon

Ovogodišnji festival bio je posvećen temi identiteta, koja je trenutno na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uvelike određuje književnike.
Kultura / Knjige | 14. 10. 2019. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u nedjelju 13.listopada, zajedničkim druženjem sudionika i obilaskom grada Mostara završio Međunarodni festival književnosti ''Poligon''. 

Ovogodišnji festival bio je posvećen temi identiteta, koja je trenutno na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uvelike određuje književnike.

Peto izdanje 'Poligona' otvorili su Josip Mlakić i Semezdin Mehmedinović, dva vrlo značajna, prepoznatljiva, prevođena i nagrađivana autora. 

“Osamdesetih godina, živjeli smo u nekom drugom političkom sustavu i književnost je imala mnogo značajniju ulogu nego danas. Bila je nadomjestak za spiritualni život. Utjecaj pisaca u javnom životu je bio neusporedivo veći nego sada”, rekao je Semezdin Mehnedinović.

Drugi dana festivala, gosti su posjetili škole u Mostaru i školarcima dali potpuno novu perspektivu na ono što i kako da čitaju. Bio je to jedan od prvih susreta mostarskih školaraca sa živućim autorima, što nedvojbeno daje značaj ovom projektu.

Istu večer, gostima su se predstavili britanski autor Russ Litten, te hrvatski autori Andrija Škare i Katja Grcić, a nakon čitanja svoje poezije i proze, govorili su o tome koliko identitet utiče na njihovo stvaralaštvo.

Treći dan festivala, mostarska publika je uživala u razgovoru sa srbijanskim autorom Danilom Lučićem i bh. književnicom Senkom Marić, ovogodišnjom laureatkinjom nagrade “Meša Selimović”.

“Iz nekog razloga sam osoba koja se ne se osjeća dobro pod etiketama i imam otpor prema njima. Svaki naš identitet, a imamo ih mnoštvo, govori samo o dijelu nas. Svakim isticanjem pojedinačnog, sputavamo sami sebe'', kaže Marić.

Festival je zatvoren u nedjelju, druženjem sudionika.

Poligon, još od osnivanja, Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Europe, te razbiti stereotipe i predrasude o gradu.

“Ovogodišnje izdanje Festivala potvrdilo je ideju koju promovira od samog početka: moć književnosti u razbijanju stereotipa, razvoj publike i interesa za aktualne i zanimljive naslove i imena koja nisu u školskoj lektiri. Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim gostima i njihovim doprinosom programu, a to potvrđuju i reakcije posjetitelja. Naravno, ovako zahtjevan projekt ne bi bio izvediv bez podrške mog tima, što se vidi i na feedbacku javnosti. Sve ovo pokazuje da je Poligon projekt sa dugoročnim potencijalom i sposobnošću da privuče najeminentnije autore”, ističe Mirko Božić, direktor festival.

 

Kopirati
Drag cursor here to close