Popularizacija arheologije

Mostar: Mališani učili o arheologiji

Svrha radionice bila je popularizacija arheologije te buđenje svijesti za kulturnom baštinom kod djece.
Kultura / Knjige | 16. 11. 2018. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana arheologije, Udruga „Niste sami“ Mostar,  organizirala je arheološku radionicu za djecu u dobi, 1. do 5. razreda. Voditeljica radionice za djecu, bacc. arheologije Dijana Krešić u prvom dijelu polaznike je upoznala sa arheologijom i kulturnom baštinom Hercegovine.

Drugi dio, bio je edukacijski, kreativni i eksperimentalni (izrada keramičkog posuđa, njegovo ukrašavanje, čišćenje, rekonstrukcija posuđa, izrada nakita i dr.) dok su u trećem, završnom dijelu prezentirani radove kroz malu izložbu, priopćeno je iz narodne knjižnice HNŽ-a u čijim prostorijama su se održale radionice.

Svrha radionice bila  je popularizacija arheologije te buđenje svijesti za kulturnom baštinom kod djece.

U isto vrijeme održano je i predavanje za odrasle koje je vodio dr.sc. Goran Glamuzina. Temu "Najznačajniji fosili Brotnja i Hercegovine". predavač je  prezentirao kroz teorijske osnove iz geologije i paleontologije uz prepoznavanje osnovnih tipova fosilnih ostataka na prostoru Hercegovine.

Fosili u Hercegovini bila je izuzetno zanimljiva tema koja je za cilj imala zainteresirati hercegovačku javnost o geološkim potencijalima ove naše, kamene regije.

''Na kraju, kao osobna krajnja poruka i svojevrsna želja svim čitateljima, jest da priroda koja nas okružuje, od neba, drveća, planina, rijeka, pa sve do samih stijena, skriva istinsko bogatstvo i to bogatstvo koje nam se besplatno nudi ali ne sa svrhom da ga iskoristimo i nakon toga zaboravimo, već sa svrhom da ga istinski spoznamo, da mu se divimo, da uživamo u njemu, te da i sami postanemo sretniji i zadovoljniji unutar sebe kroz taj doživljaj prirode, prisutne oko nas'', ističe Glamuzina.

Kopirati
Drag cursor here to close