Inspektor Marko

Mostar: Devetogodišnji Marko sprema novi roman

Devetogodišnji Mostarac uskoro objavljuje svoj drugi roman
Kultura / Knjige | 19. 12. 2017. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marko Letica, dječak je iz Mostara koji je s devet godina napisao kriminalistički roman pod nazivom "Nova služba tajnih agenata - Slučaj nestalog dijamanta". Iako je tek objavljena njegova prva knjiga, ovaj svestrani devetogodišnjak već najavljuje svoje sljedeće djelo, piše N1.

Devet mu je godina, a knjiga mu je objavljena. Učenik je četvrtog razred Osnovne škole Petra Bakula, a ideja za pisanjem knjige nastala je u produženoj školi, kada je s ostalim učenicima odlučio da naprave preduzeće koje će se baviti štampanjem knjiga. Imali su lektora, izdavača, agenta, a Marko je bio zadužen za pisanje. Za samo četiri mjeseca knjiga je ugledala svjetlo dana.

"Moji prijatelji su htjeli organizirati firmu gdje će pisati knjige i pošto sam ja volio razne stvari u školi pisati, sastave i to, odlučio sam zašto ne da i ja napišem knjigu. Prijavio sam se u njihovu firmu i zajedno smo radili knjige. Jednostavno htio sam nešto napisati i davati drugima maštu, a da i meni bude zabavno", otkriva mladi pisac.

Sadržaj knjige, koju je napisao potpuno sam, ne želi otkrivati.

"Malo i sam naslov kaže, ali evo da pojasnim, tu se radi o dvoje prijatelja koji se pokušavaju izvlačiti iz raznih problema i uhvatiti neke lopove, zatim ih dođe još petero i zajedno riješe čitav slučaj".

Knjiga je specifična po ilustracijama koje je napravio sam, a koje prikazuju najbitnije dijelove iz romana. Pisanje knjige ne zahtijeva mnogo truda, kaže Marko, bitna je želja i ljubav prema pisanju. S obzirom da je digitalna tehnologija danas uzela maha , a interes za književnost sve više opada, njegovo djelo izazvalo je pozitivne reakcije, ali i čuđenje okoline, te s toga ovaj mladi autor ima i poruku za svoje vršnjake:

"Ja bi im preporučio da čitaju knjige, a pogotovo ako vole pisati, da probaju ovako nešto kao što sam ja ako žele. Po meni je to jako zabavno i ugodno mi je, a dajem i drugima malo inspiracije, pojavljuje mi se nova mašta i razne stvari mi se događaju".

Osim što piše romane, bavi se pisanjem poezije, svira klavir, međutim ljubav prema kriminalističkim romanima ipak mnogo je veća, a za to je, priča nam, zaslužna njegova mama Maja.

"Sa mnom je od malih nogu, kako je bio veoma aktivan i živahan u traženju načina da se zabavimo i mirnijim aktivnostima išli smo zajedno u kino, gledali smo filmove gdje bi ja njemu prevodila dok još nije znao čitati, i on se tu već zainteresirao za taj krimi svijet i istraživanje", kaže Maja Letica, Markova mama.

Iako je knjiga svjetlo dana ugledala krajem prošlog mjeseca, Marko već piše novu knjigu, a i ovaj put je u pitanju kriminalistički roman pod nazivom ”Inspektor Marko” i na tom se ne planira zaustaviti. Namjera mu je objaviti još mnogo knjiga koje će, kako kaže biti na prodaju, da bi avanture njegovih likova bile svima dostupne. 

 
Kopirati
Drag cursor here to close