25. obljetnica

''Mnogi bi htjeli da Društvo hrvatskih književnika ostane bez Herceg-Bosne ''

Održanaje Svečana proslava 25. obljetnice osnivanja Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB)
Kultura / Knjige | 21. 11. 2018. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne  je nastalo u vrijeme rata kada je izgledalo da nema nade. Oni koji su svjesni pokrenuli su društvo i dan danas nastupamo pod imenom Herceg-Bosna iako bi mnogi htjeli da se to ime izbriše'', rekao je fra Miljenko Stojić uoči svečane proslave 25. obljetnice osnivanja Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB).

Dodao je da je to dugo razdoblje, ali u jednu ruku i kratko i lijepo razdoblje.

''Pokretanjem ovog društva puno toga se pokrenulo na našim područjima u Herceg-Bosni i mnogi su pjesnici i književnici po prvi put objavili radove uz pomoć DHK HB. Koliko je društvo važno dokazuje i to što su mnogi koji su etablirani književnici s područja Hrvatske i Herceg-Bosne prijavili u ovo društvo, koje danas ima velik broj članova'', kazao je Stojić.

Inače, program je započeo svečanom sjednicom Upravnog odbora Društva, nakon čega je uslijedila i svečana akademija.

Na akademiji je prezentiran Društva, kao i njegove redovite manifestacije kao što su 'Humski dani poezije', 'Šimićevi susreti', Otvorena čitaonica, Književne srijede, 'Grgurovi hukovi u Ravnom' i sl.

''Nadam se da će svi imati što vidjeti i čuti, a najdraže mi je kada pjesnici nastupaju i čitaju svoje radove. Tada je zanimljivo i onima koji se ne bave književnošću, jer zanimljivo je vidjeti tko to piše, tko se nalazi u čitankama, čije su knjige na izlozima'', kazao je Stojić.

Ivan Sivrić predsjednik ovo društva, za medije je rekao kako smatra da su čitatelji zadovoljni njihovim radom, jer imaju dva puta veću ponudu nego što mogu objaviti.

''Registrirani smo u Frankfurtu u jednoj bibliotečkoj djelatnosti i naši tekstovi i pisci koji objavljuju u odsustvu mogu se pročitati u čitavom svijetu, uglavnom besplatno. Ovdje naš časopis Osvit izlazi dva puta godišnje, u dvobroju, iako je predviđeno da izlazimo četiri puta. No zbog nedostatka sredstava i operativnih radnji koje je teško stići, objavljujemo dva puta godišnje. Jer ipak mi smo svi volonteri, ovdje kod nas u Herceg-Bosni nema književnika sa statusom profesionalnog književnika'', dodao je Sivrić.

Kaže kako najplodniju suradnju imaju s 'Društvom hrvatskih književnika' u Hrvatskoj.

''S našim društvima u BiH nemamo tijesnu suradnju, ali surađujemo s makedonskim, kosovskim i hrvatskim društvima, a naših članova ima od Amerike do Australije, Švedske, Švicarske, Njemačke ...'', pojašnjava Sivrić.

Kopirati
Drag cursor here to close